ZF Live. Florian Neagu, director adjunct, Direcţia de Stabilitate Financiară, BNR: 50% din creditele bancare acordate pot fi afectate de noua legislaţie bancară privind finanţările verzi

Autor: Ramona Cornea 28.06.2021

„Vom analiza în ce măsură reglementările prudenţiale vor putea fi ajustate astfel încât finanţarea verde să aibă un regim mai lax comparativ cu restul finanţărilor, dar fără afectarea stabilităţii financiare. Vom analiza şi dacă riscul de credit este mai mic pentru finanţările verzi.“

Miza schimbărilor climati­ce este ridicată şi pentru sectorul bancar, atât din perspectiva oportunită­ţilor de afaceri, cât şi al cuantumului însemnat al activelor la risc aflate în portofoliu, astfel că circa 50% dintre creditele bancare acordate pot fi afectate de noua legislaţie bancară privind finanţările pe care o va aduce pe piaţa din România agenda privind schimbările cli­matice şi investiţiile verzi, afirmă Florian Neagu, director adjunct al Direcţiei de Stabili­tate Financiară din cadrul BNR.

Până la finalul acestui an, vor fi trei ini­ţia­­tive în acest sens, după cum spune el, iar una dintre ele este şi o schimbare legislativă.

„Vom analiza în ce măsură regle­men­tările prudenţiale vor putea fi ajustate ast­fel încât finanţarea verde să aibă un regim mai lax comparativ cu restul finanţărilor, dar fără afectarea stabilităţii financiare. Vom analiza şi dacă riscul de credit este mai mic pentru finanţările verzi, vom avea argu­mente şi ca cerinţele de capital pe Pilonul II să fie mai mici pentru riscul de credit, ceea ce va impulsiona finanţările pro­iectelor verzi şi va scădea şi costul pen­tru clienţi. Pentru aceste norme, termenul pe care îl avem este sfârşitul acestui an, deci în mai puţin de şase luni“, a declarat Florian Neagu în cadrul emisiunii de business ZF Live.