ALEPH STORY: De ce rămân businessurile mici fără angajaţi. O discuţie cu Dana Ciriperu, Ziarul Financiar şi Ioana Răduca, Aleph News

Ziarul Financiar 28.06.2021

O discuţie cu Dana Ciriperu, Ziarul Financiar şi Ioana Răduca, Aleph News.

 

Dana Ciriperu: Mă gândeam la un titlu pentru subiectul propus astăzi: business mic, rămân fără angajaţi şi pun lacătul. Au început să apară anunţuri mai de grabă pe Facebook, despre afacei mici din zona de producţie, în special, care sunt nevoite să închidă pentru că nu mai găsesc forţă de muncă. În cazul lor, nu e vorba de sute de angajaţi, sunt de cele mai multe ori până în 10 – 20 de salariaţi. A început totul cu o ştire din urmă cu câteva zile, legată de o fermă din Iaşi – Caprele Irinucăi – care, la fel, şi-a anunţat clienţii, consumatorii, că e nevoie să închidă pentru că nu mai găseşte forţă de muncă. Au început acum să apară şi anunţuri legate de zona asta a industriei textile, a producţiei de pantofi, sunt din ce în ce mai multe astfel de semnale venite dinspre mediul antreprenorial mic. Semnale care ce ne arată?

Ioana Răduca: Cred că una dintre explicaţii apropo de disperarea mai mare în rândul businessurilor mai mici comparativ cu ceea ce se întâmplă în corpotaţii e legată de faptul că în momentul în care ai un  număr de angajaţi mai mare, cumva incompetenţa unora este mai uşor de ascuns. Întotdeauna, dacă ai 100 de oameni e ok dacă ai un nucleu bun. Ori, când vorbim de businessurile foarte mici, atunci devine extrem de important cât de capabil este cel pe care l-ai angajat să îşi facă treaba de la A la Z aşa cum trebuie, pentru că se vede şi businessul tău este direct afectat de acei unu, doi, trei oameni pe care i-ai angajat. E şi mai complex de atât. Discutam acum câteva luni despre diferenţele astea între generaţii şi cum văd ele viaţa diferit. Atunci e normal ca generaţiile care intră acum în câmpul muncii să îşi dorească altceva faţă de ce ne doream noi, au alte aşteptări legate de programul de muncă ce trebuie să fie respectat cu sfinţenie de către angajator pentru că pentru generaţia mai tânără este mult mai important timpul liber decât salariul pe care îl primeşte la sfârşit de lună. Pot câştiga mai puţin dar au nevoie de timp pentru ei şi pentru pasiunile lor. Mai mult decât atât privesc jobul ca pe un job în sine şi doar atât, nu e o pasiune transformată în muncă sau o muncă transformată în pasiune. Sunt multe diferenţe pe care le-au remarcat oameni care doar cu asta se ocupă şi care au făcut,e foarte adevărat, studii nu pe subiecţi din România, ci din SUA sau Vestul Europei, dar cred că până la urmă diferenţele nu sunt majore din ceea ce vedem la aceste tinere generaţii care intră în piaţa muncii la noi, versus ceea ce se întâmplă la ei. Mai mult decât atât, cred că e până la urmă o urmare fireacă, o consecinţă firească a plecărilor masive din ultimii ani. Atâta vreme cât ai avut conducători de ţară care nu au văzut absolut nicio problemă, fie că erau la Cotroceni sau la Palatul Victoria, când efectiv sunte de mii de oameni bine pregătiţi, dornici să muncească, se duceau să aducă plus valoare în alte economii, nu înţeleg de ce ne mirăm acum că găseşti în ziua de astăzi foarte, foarte greu, un om care să facă o pâine cum trebuie, să zidească, să facă şi contabilitate la un nivel la care tu te aştepţi, să performeze în comunicare, să fie ce ai tu nevoie să fie.

 

Dana Ciriperu: Depopularea unor zone se vede foarte clar în statisticile astea care vin dinspre companiile mici. Pentru că sunt sate întregi care au rămas cu o populaţie îmbătrânită, tinerii au plecat, şi dincolo de asta mai e şi aspectul legat de cei care ar trebui să vină din urmă şi care nu îşi doresc să lucreze într-o fermă sau într-un business mic, cu toţii visează la o clădire de birouri modernă dintr-un oraş mare.

Ioana Răduca: Nu neapărat. Te contrazic, nu. Nu visează generaţiile născute după 1990 şi ceva să lucreze într-un office, într-o clădire foarte fanci. Nu, ăsta a fost visul generaţiei mele, al generaţiei tale. Dar aici s-a terminat. Oamenii ăştia pot lucra de absolut oriunde, dar cred că mai de grabă, din ceea ce vedem în studii, ar prefera să lucreze de pe o plajă care poate să fie oriunde în lumea asta. Gândeşte-te că şi asta a contat foarte mult. Faptul că am învăţat că putem face lucruri de la distanţă şi putem câştiga bani astfel a avut un impact major.