Ce a fost la ZF Bankers 2020. Bancherii sunt optimişti prudenţi privind revenirea economiei şi vor să dea credite, să-şi asume riscuri

Autori: Claudia Medrega , Roxana Rosu , Mircea Nica 03.07.2021

♦ Sistemul bancar este pregătit pentru a gestiona efectele crizei pandemice, fiind bine capitalizat şi cu o lichiditate adecvată ♦ În ultima perioadă s-a observat o revigorare a creditării, după ce blocarea economiei în starea de urgenţă a dus la un recul al cererii de credite ♦ Există oportunităţi de investiţii, companii dornice de investiţii ♦ 2020 va fi un an dificil, cu scădere economică, dar economia României ar putea reveni pe plus în 2021, an în care însă se va vedea impactul crizei asupra băncilor, dispărând efectele moratoriului de amânare a ratelor ♦ Deşi băncile au intrat în această criză provocată de pandemie mult mai bine pregătite decât în criza precedentă, bancherii se aşteaptă la o creştere a neperformanţei din 2021 ♦ Cea mai mare temere a bancherilor este intrarea într-o nouă stare de urgenţă, care va bloca din nou activitatea.

Punctul de cotitură al crizei pandemice a trecut, dar bancherii rămân optimişti prudenţi privind revenirea economiei, băncile dorind să dea credite şi să-şi asume riscuri, însă într-un mod prudent, impactul mai mare al crizei asupra sistemului bancar urâmând să se observe din 2021, când expiră efectele moratoriului de amânare a ratelor la credite. „Băncile au divizii, departamente specializate care încearcă să crească amprenta creditării, asumându-şi riscuri. Însă, în Europa nivelul de reglementare şi de sofisticare a reglementării din ultimii 10 ani a fost uriaş, presupunând noi modele de risc, existând foarte multe criterii de selecţie. Ca urmare a filtrelor reglementative se lasă impresia că băncile nu sunt pregătite să-şi asume riscuri. Este o problemă de bancabilitate din perspectiva noilor criterii de reglementare“, a declarat Sergiu Oprescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), în videoconferinţa ZF Bankers Summit 2020. În perspectivă, există spaţiu în continuare pentru reducerea dobânzilor, pentru a stimula mai mult creditarea, după ce BNR a tăiat de două ori dobânda-cheie în acest an, de la 2,5% la 2% şi apoi la 1,75%.

„În Rom nia, din fericire, spaţiul de politică monetară se menţine mult mai amplu, chiar dacă a avut con str n geri. Acest lucru a permis BNR să adop te o politică prudentă de asigu ra re a lichidităţii pentru a contracara şo cul. BNR a redus dob nda de politică mo netară odată cu alte măsuri luate în eco - nomie“, a declarat Leonardo Badea, viceguvernator al BNR. Pe l ngă dob nzile scăzute şi cursul de schimb relativ stabil sunt importante pentru clienţii cu credite la bănci, pen tru economie. „Suntem în continuare optimişti, dar trebuie să fim prudenţi şi precauţi. Însă, dacă suntem prea prudenţi, nu putem să avem finanţare“, a declarat Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania. După blocarea economiei în starea de urgenţă din cauza crizei corona - virusului s-a înregistrat un recul al cererii de credite, însă în ultima pe - rioa dă s-a observat o revigorare a ce - rerii. Şi sunt oportunităţi de investiţii pe piaţă, exist nd şi companii dornice să facă investiţii şi bănci care doresc să finanţeze investiţiile, după cum au spus unii bancheri prezenţi la ZF Bankers Summit 2020. Economia îşi va reveni rapid în 2021, un rol important urm nd să aibă investiţiile şi consumul, după cum anticipează ministrul finanţelor Florin Cîţu. „Ştiam de la începutul stării de urgenţă că 2020 va fi un an cu contracţie eco nomică. Dar nu mai vorbeşte nimeni de scăderi de 8%, după ce am avut în T1 creştere de 2,7%. Noi ne men ţinem estimarea de -1,9%. Inves - tiţiile cred că vor avea o contribuţie importantă în PIB. Investiţiile şi consumul vor atenua căderea în 2020 şi vor pune bazele creşterii în 2021. Economia îşi va reveni rapid în 2021“, a spus Florin Cîţu aduc nd în discuţie Programul de relansare economică şi alte programe de finanţare care vor fi aprobate de guvern în cur nd. Marea întrebare este ce se va înt mpla de la începutul anului 2021, c nd expiră efectele moratoriului privind am narea ratelor la credite, impactul cel mai mare al crizei asupra sistemului bancar urm nd să se observe de atunci. 

 

15 iulie 2020

 

16 iulie 2020