Dimitrios Goranitis, Deloitte România: Reglementările din domeniul protecţiei mediului şi sustenabilităţii (ESG) forţează băncile să tragă linii roşii pentru finanţare

Autor: Răzvan Botea 29.06.2021

Dimitrios Goranitis, partener servicii de risc si reglementare la Deloitte România, lider servicii dedicate sectorului financiar, a spus, în cadrul videoconferinţei Deloitte ZF – „Ce înseamnă noul trend global ESG - environmental, social, governance? Ce impact va avea asupra companiilor din România şi asupra finanţării bancare?”, că băncile sunt obligate de reglementările din domeniul ESG să tragă linii roşii pentru finanţare.

„Avem această poziţie a bancherilor, care dintr-un punct de vedere reglementările ESG forţează băncile să stabilească linii roşii pentru finanţare. Apoi avem şi politicile locale”, a spus el.

Ce a mai spus Dimitrios Goranitis:

Cred că este foarte important să discutăm impactul asupra sistemului bancar şi asupra mediului de business din România. Finanţarea bancară este principala sursă de finanţare în România, în lipsa unei pieţe de capital foarte dezvoltate.

Pe de-o parte avem foarte multă lichiditate din fondurile de recuperare cu parametri specifici despre cum va intra ceastă lichiditate pe piaţă, iar pe de altă parte avem creditarea bancară care este în mod particular restrictivă.

Cred că România are o poziţie bună din perspectiva lanţurilor de aprovizionare în Europa. Este o oportunitate ca România să îşi folosească avantajele pentru a reinventa abordarea în ceea ce priveşte industria. Cred că pariul aici, pentru mine, sunt IMM-urile, cum stakeholderii vor încuraja comunitatea de IMM-uri.