Profitul IFN-urilor din piaţa locală a depăşit 835 milioane de lei în anul 2020. Nivelul agregat al creditelor curente, la valoare netă, a însumat 32,4 mld. lei, în creştere cu 2,85% faţă de 2019

Autor: Claudia Medrega 30.06.2021

♦ IFN-urile au devenit în ultima perioadă un jucător tot mai activ în economia românească, ele creditând atât populaţia, cât şi firmele ♦ Nivelul agregat al creditelor curente, la valoare netă, a însumat 32,4 mld. lei, în creştere cu 2,85% faţă de 2019.

Profitul agregat al instituţiilor finan­ciare nebancare (IFN) din piaţa lo­cală înscrise în Registrul special a fost de 845,4 mil. lei, pe când institu­ţiile înscrise doar în Registrul general au înregistrat o pierdere de 10,1 mil. lei, rezultând un profit total al sec­tor­ului financiar nebancar în sumă de 835,3 mil. lei, potrivit datelor BNR.

Se observă că profitul a fost concentrat la nivelul IFN-urilor din Registrul special, adică cele mai mari IFN-uri după valoarea portofoliului de finanţări.

„În anul 2020, nivelul mediu al ratelor de profitabilitate ale instituţi­ilor financiare nebancare înscrise în Registrul special a crescut uşor, în timp ce nivelul mediu al rezultatului financiar înregistrat de instituţiile financiare nebancare înscrise doar în Registrul general a fost negativ“, se arată în raportul anual al BNR.