Lumea înghite petrol şi scuipă aur

Autor: Catalina Apostoiu 01.07.2021

Petrolul ar putea înregistra cel mai bun semestru din 2009, în con­di­ţiile în care redresarea cererii ac­ce­lerează, continuându-şi avansul în­ain­tea unei reuniuni cheie a OPEC +, aşteptată a aduce o majorare a producţiei, relatează Bloomberg.

Contractele futures din New York au urcat cu 0,5%, la peste 73 de dolari pe baril, creşterea din acest an depăşind 50%. American Petroleum Institute a raportat un declin săptămânal de 8,15 milioane de barili al stocurilor americane de ţiţei, întărind optimismul înaintea reu­niunii OPEC.

Alianţa a amânat discuţiile pre­liminarii pentru a le permite ţă­rilor membre să-şi rezolve neîn­ţelegerile. În timp ce Rusia analizează o propunere de majorare a producţiei, Arabia Saudită a semnalat că preferă o abodare graduală pe fondul unor noi focare de coronavirus apărute în unele regiuni, iar Kuweitul a anunţat că grupul rămâne prudent.

Alianţa este de aşteptat să crească producţia în august cu aproximativ 550.000 de barili pe zi, potrivit unui sondaj Bloomberg. Goldman Sachs anticipează o majorare similară, dar arată că nici chiar o majorare surpriză de 1 milion de barili pe zi nu ar fi suficientă pentru a pune capăt raliului ţiţeiului.

Regina Mayor, expert pe energie în cadrul KPMG, este de părere însă că preţurile nu vor rămâne probabil atât de ridicate odată cu creşterea ofertei de pe piaţă, scrie CNBC.

Recent, şefii unora dintre cele mai mari companii petroliere ale lumii afirmau că pre­ţu­rile petrolului vor con­ti­n­ua probabil să crească pentru că o lipsă de in­ves­tiţii va afecta oferta vii­toare, potrivit Bloomberg.

Şefii Royal Dutch Shell şi TotalEnergies s-au alăturat unor traderi importanţi de materii prime şi bănci în a an­ticipa că petrolul ar putea urca până la 100 de dolari pe baril, deşi aceş­tia au arătat în acelaşi timp că vo­la­tilitatea pieţelor ar putea readuce preţurile pe scădere.

Pe de altă parte, preţul aurului ar putea suferi cel mai dramatic declin lunar din peste patru ani pe fondul aprecierii dolarului după modificarea poziţiei băncii centrale americane.

Metalul se tranzacţionează aproa­pe de cel mai scăzut nivel din aprilie, după ce Fed şi-a modificat estimările privitoare la majorarea dobânzilor.

Dolarul mai puternic a sporit presiunea asupra preţului aurului, iar investitorii şi-au redus deţinerile în cadrul ETF-urilor bazate pe aur.

Morgan Stanley anticipează că aurul va coborâ sub 1.700 dolari pe uncie în următoarele şase luni, menţionând de asemenea posibilitatea unui declin poyernic în 2022.