Urmează ZF Bankers 2021, 6-7 iulie. Cum rezistă cele 24 de bănci din eşalonul 2, care împart împreună o cotă de piaţă de 14%

Autor: Cristian Hostiuc 01.07.2021

Sistemul bancar românesc are 34 de bănci, dar primele 10 au o cotă de piaţă de 86%, conform datelor Băncii Naţionale pentru anul 2020. Pentru cei care analizează datele, prima întrebare care le vine în minte este legată de cum rezistă cele 24 de bănci care împart o cotă de piaţă de 16%.

Anul trecut Eximbank, o bancă a statului, a urcat pe locul 10, cu o cotă de piaţă de 2,11%, preluând locul Garanti, care a coborât pe 12 cu o cotă de piaţă de 1,91%. Eximbank deţine şi Banca Românească, dar pentru că nu au finalizat integrarea operează prin două bănci separate. Banca Românească este pe locul 15, cu o cotă de 1,16% şi active de 6,4 mld. lei.  Dacă am aduna matematic la cota Eximbank şi cota deţinută de Banca Românească ar rezulta  o bancă cu o cotă de 3,27%, care s-ar bate cu Alpha Bank pentru locul 8 pe piaţă. Pe 11 este Citibank, parte din gigantul american Citi, care a avut o cotă de piaţă de 1,98%. La polul opus, pe locul 34 este Bank of China, cu o cotă de 0,01% şi cu active de numai 21 mil. lei.

First Bank, deţinută de fondul american J.C. Flowers, care a cumpărat Piraeus Bank şi a făcut un tun rebranding, a reuşit să mai cumpere încă o bancă, Leumi Bank, dar fără să câştige prea mult teren în piaţă, situându-se pe locul 14, cu o cotă de 1,31% şi active de 7,3 mld. lei. 

Pentru mulţi, piaţa bancară românească este mult prea fragmentată şi aproape că nici nu ai ce să consolidezi, adică să cumperi dacă ar apărea ceva la vânzare.

Banca Transilvania a cumpărat Idea Bank, care avea o cotă de piaţă de 0,48% şi active de 2,7 mld. lei, ceea ce ar duce banca din Cluj la o cotă de piaţă de 20%, poziţie destul de confortabilă pentru numărul 1 din piaţă, având în vedere că BCR şi BCR, numărul 2 şi 3 au scăzut anul trecut.  Pentru Banca Transilvania, ţinta este de a ajunge la o cotă de 25%, ceea ce i-ar asigura o masă critică, confortabilă. ING reprezintă o surpriză, având în vedere că fără să facă achiziţii a reuşit să ajungă la o cotă de piaţă de 9,55%, cu active de 53 mld. lei, ceea ce îi asigură poziţia numărul 4.

Topul primelor 10 bănci poate suferi permutaţii doar dacă băncile mamă se vor cumpăra între ele, ceea ce va avea efect şi pe piaţa românească. Dacă nu se va întâmpla nimic în afară, la Viena, la Paris, la Amsterdam, la Milano sau la Atena, băncile din România vor rămâne singure. OTP Bank încearcă de mai mulţi ani să mai cumpere încă o bancă, dar până acum a eşuat cu Banca Românească, iar intenţia de a cumpăra Garanti nu a fost dusă până la capăt pentru că spaniolii de la BBVA (acţionarul principal al Garanti) nu au mai vrut să vândă operaţiunile din România.

J.C. Flowers cu First Bank vrea să mai cumpere bănci pentru ca în final să o vândă. Patria Bank este la vânzare „în orice moment“, doar dacă cineva plăteşte preţul cerut de Horia Manda, cel care administrează ExcesCapital, acţionarul principal al băncii. La fel este şi situaţia pentru Libra Bank, unde americanii de la EGH sunt dispuşi tot timpul să o vândă dacă cineva oferă mai mult de 100 mil. euro pe ea.

Grupul elen Vardinogiannis din Grecia a reuşit să cumpere până cum Marfin Bank şi Credit Agricole şi ar fi vrut să mai cumpere şi Idea Bank, dar Banca Transilvania a fost mai puternică.

Deşi 24 de bănci din 34 au o cotă de piaţă extrem de redusă, care variază între 1,98% şi 0,01%, ele rezistă fără probleme.