BREAKING NEWS. Cu licitaţia 5G amânată pentru un orizont neclar, arbitrul telecom pregăteşte o mini licitaţie de spectru radio care ar putea aduce 73 mil. euro la buget în această toamnă

Autor: Adrian Seceleanu 01.07.2021

Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) are în plan să lanseze în această toamnă o “mini” licitaţie de spectru radio, prin care are să scoată la vânzare licenţe pe termen redus, de câţiva ani, a unor porţiuni de spectru radio din benzile de 800 MHz, 2600 MHz şi 3400-3600 MHz, operaţiune care ar putea aduce la buget peste 70 mil. euro, conform unui proiect pus în consultare publică de instituţie în urmă cu scurt timp.

“Având în vedere referinţele naţionale şi europene privind valorile licenţelor şi privind preţurile de pornire ale licitaţiilor stabilite recente în Europa, tipul şi duratele drepturilor în benzile care fac obiectul procedurii de selecţie competitivă care va fi organizată de ANCOM pentru drepturile de utilizare disponibile şi perspectivele de dezvoltare ale comunicaţiilor mobile în România, propunem următoarele valori:
 22 milioane euro pentru un bloc pereche de 5 MHz în banda de 800 MHz;
 4,4 milioane euro pentru un bloc pereche de 5 MHz în banda de 2600 MHz;
 3,5 milioane euro pentru un bloc nepereche de 15 MHz în banda de 2600 MHz
 0,7 milioane euro pentru un bloc nepereche de 5 MHz în banda 3400-3490 MHz.
În combinaţie cu blocurile de frecvenţe care fac obiectul licitaţiei, suma preţurilor de pornire este de 73,3 milioane euro”, conform datelor ANCOM.
„Extinderea capacităţii reţelelor de comunicaţii electronice pe suport radio a devenit o necesitate în contextul creşterii rapide a traficului de date şi a importanţei economice, industriale şi sociale a economiei digitale. Acesta este motivul pentru care ne propunem organizarea unei licitaţii pentru atribuirea drepturilor de utilizare a spectrului rămas disponibil în urma procedurilor de selecţie derulate de Autoritate în 2012 şi 2015. Valabilitatea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio ce urmează a fi acordate va fi aliniată cu cea a licenţelor în vigoare, pentru a asigura o expirare simultană a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în funcţie de banda din care acestea fac parte”, a declarat Bogdan IANA, vicepreşedintele ANCOM.

Iată principalele date comunicate de ANCOM despre licitaţie:

Drepturile de utilizare a frecvenţelor radio disponibile din benzile de 800 MHz, 2600 MHz şi 3400-3600 MHz se vor acorda prin procedură de selecţie competitivă.
Alocarea spectrului prin licitaţie este soluţia cea mai adecvată pentru valorificarea optimă a resurselor de spectru radio disponibile, asigurând premisele pentru utilizarea eficientă pe termen lung a frecvenţelor radio, prin dezvoltarea de reţele de comunicaţii electronice performante de ultimă generaţie, capabile să furnizeze servicii de comunicaţii de bandă largă inovatoare. Pentru alocarea spectrului, ANCOM va aplica o procedură de selecţie competitivă, în linii mari similară celei organizate în anul 2012, ce presupune ca fiecare operator interesat să depună o ofertă iniţială prin care indică numărul de blocuri pe care doreşte să le achiziţioneze în fiecare dintre benzile disponibile. Ofertele iniţiale vor arăta dacă există o cerere mai mare decât cantitatea de spectru disponibil în anumite benzi, dacă cererea este egală cu numărul blocurilor de frecvenţe disponibile în cadrul fiecărei benzi (categorii de blocuri) sau dacă cererea nu depăşeşte cantitatea de spectru disponibil. În funcţie de ofertele iniţiale, se intră în runde primare, urmate, dacă va fi cazul, de o rundă primară suplimentară şi de o rundă de alocare.
ANCOM propune acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio disponibile prin organizarea a două proceduri de selecţie distincte: cea propusă spre consultare publică, care are ca obiect acordarea drepturilor de utilizare în spectrul rămas disponibil din licitaţiile anterioare organizate în 2012 şi 2015, şi alta, ulterioară, pentru acordarea drepturilor în benzile noi (700 MHz şi 1500 MHz) şi în banda 3400-3800 MHz (cu drepturile întrând în vigoare din 01.01.2026 – când expiră licenţele existente în această bandă), după transpunerea în legislaţia naţională a Codului European al Comunicaţiilor Electronice.

Spectru disponibil în cadrul licitaţiei

Prin această licitaţie, ANCOM intenţionează să scoată la licitaţie 195 MHz, astfel:
a) 1 bloc de 5 MHz pereche în banda de 800 MHz, pentru o perioadă cuprinsă între 1 ianuarie 2022 şi 5 aprilie 2029;
b) 8 blocuri a câte 5 MHz pereche în banda de 2600 MHz, pentru o perioadă cuprinsă între 1 ianuarie 2022 şi 5 aprilie 2029;
c) 1 bloc de 15 MHz TDD în banda 2600 MHz, pentru o perioadă cuprinsă între 1 ianuarie 2022 şi 5 aprilie 2029;
d) 18 blocuri de 5 MHz în banda de 3400-3800 MHz, pentru o perioadă cuprinsă între 1 ianuarie 2022 şi 31 decembrie 2025.