ZF Agropower 2021. Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al CFA România: Companiile româneşti pot să fie competitive doar prin creştere, devenind mai mari

Autor: Florentina Niţu 02.07.2021

România ar trebui să facă investiţii atât în producţie, în industria cărnii de porc în special, cât şi în procesare, pentru ca produsele locale să fie competitive la raft cu cele aduse din import şi, astfel, să fie redus deficitul comercial pe balanţa cu produse agroalimentare, a spus Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al CFA România.

„Cred că sunt necesare investiţii şi în producţie, şi în procesare. Concurenţa este destul de ridicată din partea celorlalte state din Uniunea Europeană, care au investit substanţial. Companiile româneşti pot să fie competitive doar prin creştere, devenind mai mari“, a afirmat Adrian Codîrlaşu în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania. El consideră că şi România poate recupera decalajul, iar deficitul comercial de aproape 2 miliarde de euro în 2020 poate fi estompat în următorii 5-10 ani, însă este nevoie de investiţii substanţiale. „Mă îndoiesc că vom trece pe excedent în acest orizont de timp, deşi cererea există în România. Oferta nu este pe măsură şi doar cu investiţii putem fi competitivi“, a întărit acesta.

România are probleme mari la producţia de carne de porc, deoarece pesta porcină africană a redus producţia de la 65% din consum în urmă cu 4 ani la până în 30% din consum în prezent. De asemenea, are probleme şi de a-şi asigura unele legume şi fructe în extrasezon, cât şi laptele crud destinat procesării.

Astfel, deşi România are un potenţial agricol ridicat şi specialiştii spun că am putea hrăni 80 de milioane de oameni, Codîrlaşu menţionează că „pandemia ne-a arătat că ar trebui să fim independenţi în ceea ce priveşte asigurarea necesarului de alimente“.

„România are terenuri bune, pe care putem produce mult, căci avem şi potenţial. Ce putem să facem să atingem potenţialul? Investiţii, atât de către companiile din acest sector, cât şi de către stat în infrastructura care să sprijine producătorii agricol. De exemplu, să investească în irigaţii. Anul trecut ne-a arătat că este nevoie de tehnologie şi irigaţii care să vină în întâmpinarea schimbărilor climatice“, a precizat vicepreşedintele CFA România.

El crede că programul IMM Invest a fost o reuşită, iar statul ar putea veni cu un program similar de garanţii pentru toate companiile care îşi doresc să facă investiţii. „Se pot face împrumuturi pentru a susţine activitatea companiilor până primesc fondurile europene, iar statul să vină cu garanţii“, a afirmat el.