Povestea fondatorului companiei cu venituri de miliarde, care rivalizează cu gigantul KFC. Care a fost secretul succesului său

Autor: Business Magazin 03.07.2021

Cu toţii am auzit de KFC, însă în ţara de origine a acestuia există un alt lanţ de restaurante care are drept produs de bază puiul şi este la fel de celebru printre locuitorii din SUA. Este vorba de Chick-fil-A, fondat de antreprenorul Samuel Truett Cathy în urmă cu peste şapte decenii.

Samuel Truett Cathy s-a născut pe 14 martie 1921 în oraşul Eatonton din statul american Georgia, în familia lui Joseph Benjamin Cathy şi a soţiei sale, Lilla James. În timpul celui de-al doilea război mondial, antreprenorul a servit în armata SUA.

În 1946, în suburbiile Atlantei, Cathy a pus bazele businessului de astăzi. Primul său restaurant s-a numit Dwarf Grill, datorită locaţiei de mici dimensiuni, care se află încă în funcţiune. Preparatul care avea să-i aducă însă succesul a fost sandvişul din piept de pui gătit sub presiune, pe care l-a lansat în 1961. La şase ani distanţă, antreprenorul a deschis şi primul restaurant sub numele Chick-fil-A, în centrul comercial Greenbriar din Atlanta. De altfel, el este socotit pionierul formatului de restaurante pe care le întâlnim în mall-uri şi centre comerciale.

Cathy a declarat că una dintre cele mai importante fundaţii pentru parcurcursul său antreprenorial a fost cartea „Think and Grow Rich”, a lui Napoleon Hill, care l-a inspirat de-a lungul anilor de activitate. A scris, la rândul său, cinci cărţi: autobiografia „Eat Mor Chikin: Inspire More People”, o carte motivaţională – „It’s Easier to Succeed Than to Fail”, cartea de parenting „It’s Better to Build Boys Than Mend Men”, o altă lucrare în care şi-a explicat succesul în business: „Did You Do It, Truett?”, cea din urmă – „Wealth, Is It Worth It?” fiind axată pe importanţa banilor în societate.

În 1967 antreprenorul s-a căsătorit cu Jeannette McNeill, alături de care a avut trei copii: Trudy, Don şi Dan. Cathy şi soţia sa au primit peste 150 de copii în plasament. În 1984 el a înfiinţat WinShape Center Foundation şi programul WinShape Homes, format din paisprezece case de plasament (nouă în Georgia, trei în Tennessee, una în Alabama şi una în Brazilia). Foarte credincios, Cathy s-a implicat activ în comunitatea religioasă din care făcea parte. Principiile sale teologice s-au răsfrânt şi în business: el a hotărât ca întregul lanţ de restaurante să fie închis duminica, pentru ca angajaţii să poată merge la biserică şi pentru a putea petrece mai mult timp cu familia.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro