Preşedintele Vladimir Putin a semnat legea menită să reducă emisiile de gaze cu efect de seră

Autor: Dorin Oancea 03.07.2021

Preşedintele Vladimir Putin a semnat legea care impune companiilor să raporteze emisiile lor de gaze cu efect de seră, descrisă ca primul pas al Rusiei către reglementarea emisiilor de carbon pentru combaterea schimbărilor climatice, relatează Reuters.

Rusia, care exportă petrol şi gaze, s-a alăturat pactului de la Paris privind schimbările climatice în 2019. Ţinta este reducerea emisiilor din 2030 la 70% din nivelurile din 1990, ţintă pe care ar trebui să o atingă cu uşurinţă din cauza dezindustrializării de după destrămarea Uniunii Sovietice din 1991 .

Noua legislaţie introduce raportarea obligatorie pentru cele mai mari companii care emit gaze cu efect de seră, începând cu ianuarie 2023. Informaţiile vor fi colectate de un organism guvernamental.

Rusia a fost acuzată că şi-a stabilit un obiectiv neambiţios de emisii. Putin a declarat că este un mit că Moscova nu ia în serios schimbările climatice, dar a avertizat asupra pericolului ca presiunea pentru atingerea neutralităţii emisiilor de carbon să fie transformată într-un instrument de „concurenţă neloială”.