Ian Pearson, fostul şef al Ford România, preia conducerea operaţiunilor celei mai mari fabrici de baterii din Europa

Autor: Bogdan Alecu 05.07.2021

Ian Pearson, care între martie 2018 şi aprilie 2021 a deţinut funcţia de preşedinte al Ford România şi a condus uzina de la Craiova, a preluat la 1 iulie funcţia de director de operaţiuni al BritishVolt, compania din UK care va construi în Regatul Unit prima GigaFactory, o uzină pentru producţia de baterii destinate maşinilor electrice.

„Astăzi am început un nou capitol. M-am alăturat BritishVolt în Marea Britanie ca director de operaţiuni. BritishVolt va fi prima GigaFactory din UK. Viitorul este electric“, a spus Ian Pearson.

BritishVolt va investi aproape 3 miliarde de euro în fabrica sa din nord-estul Angliei şi va demara producţia odată ce mai mulţi producători europeni au anunţat intenţia de a produce numai maşini eletrice.

În mandatul lui Ian Pearson uzina Ford din Craiova a crescut producţia la trei schimburi pe zi şi au fost lansate în producţie SUV-urile EcoSport şi Puma. BritishVolt şi-a stabilit în UK „cartierul general“ pentru producţie, dezvoltare şi R&D pentru a livra baterii Li-Ion pentru maşini electrice. Startupul britanic are în plan să deschidă prima fabrică de baterii în cel de-al patrulea trimestru din 2023 şi a recrutat mai mulţi executivi din industria auto mondială, în special din cadrul Ford Motor Company, printre care şi Joe Bakaj, care a deţinut funcţia de vicepreşedinte Ford Europa pentru producţie, care a avut o carieră de peste 30 de ani în cadrul constructorului american.

Printre proiectele sale s-au numărat motorul EcoBoost de 1,0 litri produs şi în România, la Craiova. De asemenea, preşedinte al BritishVolt este Graham Hoare, de asemenea un "veteran" din cadrul Ford.