Anca Dragu, preşedintele Senatului: Principala problemă pe care o identific la companiile de stat este interimatul mandatelor

Autor: Tibi Oprea 05.07.2021

Anca Dragu, Preşedintele Senatului României, afirmă că principala problemă pe care o identifică la companiile unde statul este acţionar majoritar este durata mandatelor administratorilor sau a boardului director, întrucât mandate provizorii de patru luni, aşa cum s-au acordat în ultima perioadă în cazul companiilor de stat listate la Bursa de Valori Bucureşti, nu oferă destul timp pentru a seta şi a urmări atingerea unor obiective.

“Nu aş putea să îmi închei alocuţiunea fără să spun câteva cuvinte despre guvernanţa corporativă în cadrul companiilor de stat, mă leagă mulţi ani de lucru în acest domeniu. Şi acolo este nevoie de întărirea guvernanţei corporative şi mi-ar plăcea ca elevii dumneavoastră (ai Envisia n.red.) să facă parte din consiliile de administraţie din sectorul public. Cred că principala problemă pe care o identific la companiile de stat este interimatul mandatelor, pentru că un director sau un membru al consiliului de administraţie cu un mandat de patru luni nu prea are cum să seteze obiective, nu ai cum să urmărească atingerea acelor obiective şi nici cum să se înhame la nişte proiecte de anvergură”, a declarat Anca Dragu în cadrul unui eveniment organizat luni de Bursa de Valori Bucureşti şi Envisia.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Envisia – Boards of Elite au lansat luni, 5 iulie, un parteneriat educaţional dedicat actorilor din piaţa de capital, „Guvernanţa corporativă care creează valoare”. Programul este menit să stimuleze competitivitatea consiliilor de administraţie, să promoveze bunele practici în afaceri şi să dezvolte competenţele şi abilităţile necesare membrilor consiliilor de administraţie, contribuind astfel la construirea unei culturi solide de guvernanţa corporativă. Iniţiativa educaţională este dedicată tuturor actorilor din piaţa de capital, companiilor listate la bursă, companiilor în curs de listare sau interesate de acest proces, intermediarilor şi autorităţilor.

Preşedintele Senatului a adăugat faptul că guvernanţa corporativă este despre încredere şi înseamnă locuri de muncă bine plătite, impozit pe profit către bugetul de stat şi acces mai facil la finanţare.

“Mă bucur că aţi lansat astăzi acest proiect atât de important pentru companiile româneşti. Guvernanţa corporativă este despre transparenţă, despre roluri, definiţii, obiective, monitorizarea obiectivelor, analize interesante şi ex post, cum au fost aceste obiective atinse, despre responsabilităţile membrilor consiliilor de administraţie, şi ştim bine că în mediul privat fecare are un rol foarte bine definit, astfel rezultatul nu mai poate fi controlat şi îmbunătăţit. Guvernanţa corporativă este despre încrederea pe care o transmiteţi stakeholderilor, finanţatorilor, investitorilor, cred că aceasta este cheia. O companie cu un grad ridicat de guvernanţă corporativă are acces facil la finanţare, ceea ce îi permite să dezvolte produse şi servicii, să inoveze, să devină mai eficientă. Înseamnă că poate crea locuri de muncă bine plătite, poate genera impozite pe profit către bugetul de stat şi poate contribui în acest fel la o economie robustă. De fapt, ne aflăm acum într-un moment zero, să sperăm spre sfârşitul pandemiei, în contextul unor noi direcţii de dezvoltare economică, în contextul Green Deal, în contextul conştientizării nevoii de reforme în domeniul public, dar şi în cel privat. Mă bucur că ne aflăm aici şi ne uităm la subiecte serioase, cum să facem sectorul privat să fie mai efficient”, a declarat Anca Dragu.

Lansarea proiectului a a avut loc printr-o conferinţă de nivel înalt la care au participat reprezentanţi de top din sfera politico-administrativă şi din sectorul privat, printre vorbitori numărându-se doamna Anca Dragu, Preşedintele Senatului României, domnul Alexandru Nazare, Ministrul Finanţelor, doamna Teodora Preoteasa, Director General Programare şi Coordonare Sistem din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, precum şi reprezentanţi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi ai asociaţiilor profesionale reprezentative. Gabriela Hârţescu, decan al Envisia, şi Andrew Kakabadse, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Envisia, au detaliat în cursul evenimentului conceptul programului care va fi demarat în această toamnă.

Reprezentanţii companiilor listate, dar şi al altor entităţi active în piaţa de capital, vor putea participa începând cu 13 octombrie 2021 la cursurile practice special pregătite de echipa Envisia – Boards of Elite în cadrul acestui parteneriat. Sesiunile de pregătire vor aborda teme precum: rolul şi responsabilităţile board-urilor şi ale membrilor în consiliile de administraţie, aspectele legale şi instituţionale ale guvernanţei, rolul comitetelor de audit, risc, nominalizare şi remunerare, precum şi alte subiecte strategice.