Bugetul Ungariei pentru 2022. Promovarea reducerii taxelor în acelaşi timp cu diminuarea deficitului şi a datoriei. Este posibil?

Autor: Catalina Apostoiu 06.07.2021

În 2022, toate resursele necesare vor fi disponibile pentru relansarea economiei, crearea de noi locuri de muncă şi impulsionarea investiţiilor, a declarat Mihaly Varga, ministrul ungar de finanţe, după aprobarea de către parlamentul ţării a bugetului pe anul viitor, scrie Hungary Today.

Acesta a remarcat că guvernul oferă susţinere suplimentară familiilor şi introduce treptat cea de-a 13-a pensie. De asemenea, sunt introduse scutiri de taxe pentru angajaţii cu vârste de sub 25 de ani şi reduceri de taxe pe forţa de muncă.

Ministrul a subliniat importanţa urmăririi unei politici de reducere constantă a taxelor, şi nu de majorare a acestora. „Principalele cifre din buget vor asigura atât resursele necesare pentru relansarea eco­nomiei, urmând să fie reduse în acelaşi timp deficitul şi datoria publică“, a remarcat Varga, indicând o ţintă de deficit de 5,9% din PIB şi un nivel al datoriei publice de 79,3%.

Parlamentul ungar a făcut o „greşeală“ în adoptarea bugetului pe 2022, pentru că acesta va genera inflaţie şi va adăuga riscuri inutile pentru economie, a declarat guvernatorul băncii centrale ungare Gyorgy Matolcsy, potrivit Reuters.

Matolcsy a arătat că Ungaria ar trebui să revină la un deficit bugetar apropiat de 3% din PIB cât mai rapid, preferabil anul viitor, lucru care ar putea fi realizat prin înjumătăţirea ţintei de investiţii guvernamentale pe anul viitor.

Opoziţia a criticat la rândul său bugetul pentru anul viitor, cata­logându-l drept o „fata morgana“ menită să ajute o parte din populaţie, scrie Hungary Today.

Imre Komjathi, vicepreşedinte al Partidului Socialist, a declarat că premierul Viktor Orban „vede o ma­jorare a salariului minim la orizont, dar aceasta nu va fi decât o iluzie“.

Turismul este considerat crucial pentru redresarea economiei după pan­demie, prin urmare sectorul ur­mând să beneficieze de 81 mld. fo­rinţi (233 milioane de euro), cu 40 mld. forinţi mai mult decât în 2021.

Academia de Ştiinţe, trecută recent sub controlul guvernului, va primi finanţare suplimentară de 7,3 mld. de forinţi, în timp ce universităţile, asupra cărora guvernul şi-a întărit controlul, vor beneficia de un fond special pentru majorări de salarii pentru angajaţi. Prin Academia de Ştiinţe, guvernul controlează cercetarea.