Ce arată datele din caietul de sarcini pentru minilicitaţia 5G: ANCOM pregăteşte piaţa pentru şocul înghiţirii fostului Romtelecom de către Orange

Autor: Adrian Seceleanu 06.07.2021

♦ Documentaţia arată că licitaţia va permite în principal Digi, Vodafone şi poate chiar Telekom Mobile să-şi completeze resursele de spectru radio pentru competiţia dură cu viitorul gigant format din Orange şi Telekom Fix.

Minilicitaţia 5G anunţată de Autoritatea de Regle­mentare în Comunicaţii (ANCOM) săptămâna trecută nu are doar rolul de a încerca să aducă la bugetul de stat 73 mil. euro ci şi de a echilibra peisajul competiţional din industria de telecom în contextul aşteptatei absorbţii a fostului Romtelecom de către Orange, liderul pieţei locale de comunicaţii, arată datele din documentaţia publicată de instituţia amintită.

Astfel, se pare că în contextul în care guvernul Florin Cîţu împreună cu ANCOM şi-au asumat împreună în tăcere eşecul organizării în acest an a mult aşteptatei licitaţii „mari“ de 5G - unde va fi vândută o cantitate de spectru radio mai mare pe o perioadă mai lungă, cele două părţi (guvernul şi ANCOM) par să fi ajuns la un acord de a organiza această minili­citaţie. Această competiţie va aduce la buget doar puţin peste 70 mil. euro dacă se vând toate licenţele faţă de circa o jumătate de miliard de euro cât sunt aşteptate la licitaţia „mare“, dar un rezultat important va fi acela că rivalii Orange vor câştiga acces la resurse noi de spectru radio care să le permită să concureze mai bine cu nou creatul gigant cu operaţiuni fixe şi mobile.