ZF Bankers 2021. Florin Ilie, Deputy CEO & Head of Wholesale, ING Bank: Economia creşte foarte puternic şi există un risc de creştere al economiei de 7-10%, mai mare decât preconizăm. Nu este unul de supraîncălzire, ci o revenire a economiei.

Autor: Mircea Nica 06.07.2021

Moratoriile şi schemel de susţinere pentru IMM-âuri au contat foarte mult, dar când acestea se vor retrage uşor din piaţă, rolul de susţinere îl va prelua creşterea economica, unde există un risc de creştere de 7-10%, mai mare decât preconizăm, susţine Florin Ilie, Deputy CEO & Head of Wholesale, ING Bank, în cadrul ZF Bankers Summit 2021.

„Moratorile şi schemele de ajutor au contat extrem de mult pentru IMM-uri. Corporaţiile, în vasta majoritate, nu au avut nevoie, au putut trece fără ajutor. În domeniul corporaţiilor, o mică minoritate poate a avut nevoie de puţin sprijin. Cererile de moratorii a corporaţiilor anul trecut au fost sub cinci, practic nu au fost moratorii pe corporaţii. Evident a fost schema de ajutor pentru IMM-uri, lucru binevenit, dar întrebarea este ce se va întampla cu măsurile de sprijin. Cred că se vor retrage pe măsura posibilului şi va prelua rolul de susţinere creşterea economica”, a spus Florin Ilie.

El a mai explicat că există un risc de creştere al economiei de 7-10%, mai mare decât se preconizează, dar nu este unul de supraincalzire, ci o revenire a economiei.

„Dacă ne uităm la inflaţie, creşte, dar mai mult de la preţurile din energie. Mai puţin pare a avea tracţiune creşterea economică în inflaţie, dar la ora asta nu se vede. Inflaţia vine în principal din energie şi este tranzitorie. Acest lucru înseamnă că firmele vor putea fi sustenabile şi după moratorii.”

Florin Ilie a mai detaliat faptul că bilanţul companiilor arată bine după această perioadă, mai ales că firmele au fost mult mai pregătite acum decât au fost în criza financiară precedentă.

„Apetitul de risc al băncilor a rămas cel putin acelasi, daca nu a crescut un pic. Locurile de muncă o duc foarte bine. Salariile vin din puterea companiilor, solvabilitate, ceea ce indică creşterea economică. Băncile au lichiditate în exces, iar perspectiva economică, lichiditatea din piaţă, toţi indicatorii, pe termen scurt şi mediu arată creştere de creditare”, a mai spus Florin Ilie.

Ce a mai spus Florin Ilie, Deputy CEO & Head of Wholesale, ING Bank: