ZF Bankers 2021. Ştefan Nanu, director, International Investment Bank: Bancherii români plecaţi peste graniţe nu prea sunt solidari unul cu altul şi nici nu sunt promovaţi. Bulgaria, Polonia sau Ungaria îşi promovează modelele mult mai bine

Autor: Alex Ciutacu 06.07.2021

Bancherii români au început în ultimii ani să fie promovaţi din ce în ce mai mult peste graniţe în conducerea unor bănci, divizii sau chiar grupuri financiare internaţionale, însă nu au învăţat încă să fie solidari unii cu ceilalţi, a punctat Ştefan Nanu, director în cadrul International Investment Bank, în timpul evenimentului ZF Bankers Summit 2021.

„Cât am fost timp de patru ani reprezentantul României la Banca Mondială am văzut că bancherii români nu sunt solidari, la fel ca alţi bancheri, deci le lipseşte solidaritatea mai mult decât altor bancheri”.

Mai mult, el arată spre ţările din regiune care îşi promovează modelele din industria bancară, în special pe cele ajunse la poziţii internaţionale importante – aşa cum este cazul Kristalinei Georgieva, bancher de origine bulgară care a condus Banca Mondială, iar acum conduce Fondul Monetar Internaţional.

„Bancherii români nu sunt foarte promovaţi. Sunt multe ţări în regiune care promovează şi susţin modelele, spre exemplu, Bulgaria dă şefia FMI-ului. Dacă ai modele, acestea pot crea percepţii pentru întreaga tagmă a bancherilor din ţara respectivă. Şi Polonia, şi Ungaria, fac la fel, îşi promovează mult valorile şi susţin prin lobby oamenii de valoare pentru poziţii importante atât în sectorul privat, cât şi în sectorul cvasi-public”.

Ştefan Nanu a lucrat pentru mai mulţi ani în Trezoreria statului român, unde a ajuns până în poziţia de director. Totodată, el a fost reprezentantul României la Banca Mondială în perioada 2009-2013. Acesta s-a alăturat în 2018 International Investment Bank, instituţie financiară internaţională de dimensiune mică, controlată în principal de Rusia, dar şi de alte ţări din regiune, printre care şi România.

„Nu am căutat niciodată joburi, mi s-au oferit. Ţi se oferă când arăţi profesionalism, când eşti voluntar, faci lucruri, arăţi că poţi duce proiecte la capăt, atunci normal că atragi atenţia partenerilor de discuţii, de colaborare, etc. Sistemul de relaţionare în pieţele financiare este unul foarte mare, multiplu, cu agenţii de rating, bănci, investitori, şi dacă lumea vede în tine un partener de încredere, serios, profesionist, ţi se oferă şi oportunităţi”.