Didi, aplicaţia chineză care a fost luată în vizor de autorităţile de la Beijing, se prăbuşeşte cu 30% pe bursă. Compania pierde rapid 22 mld. dolari din valoarea de piaţă şi scade sub nivelul înregistrat datorită IPO-ului

Autor: Eduard Ivanovici 06.07.2021

Didi Global s-a prăbuşit în timpul tranzacţiilor premarket după ce autoritatea de securitate cibernetică din China le-a ordonat tuturor magazinelor de aplicaţii din ţară să blocheze descărcările platformei de ride-hailing, la câteva zile după un debut de 68 de miliarde de dolari pe piaţa de capital din SUA, transmite Bloomberg.

Acţiunile grupului chinez de tech au scăzut cu circa 30% la 10,9 dolari, ştergând 22 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă a firmei. În urma ofertei publice iniţiale din New York, preţul unei acţiune ajungea la 14 dolari.

Succesul nu rămâne nepedepsit: Beijingul atacă Didi Chuxing, una dintre cele mai de succes aplicaţii chineze, cu peste 600 de milioane de utilizatori

Administraţia dedicată Spaţiului Digital din Beijing le-a interzis utilizatorilor să mai descarce aplicaţia Didi, citând o serie de riscuri de securitate şi înăsprind măsurile cu privire la datele online. Didi a declarat că mişcarea ar putea avea un „efect advers” asupra veniturilor sale din China.

Printr-o declaraţie publicată marţi, Consiliul de Stat al Chinei a anunţat că va îmbunătăţi reglementările şi legile cu privire la securitatea datelor, fluxul transfrontalier de date şi managementul informaţiilor confidenţiale. În plus, consiliul a spus că va creşte nivelul de supraveghere şi îşi va revizui regulile pentru listările de peste hotare ale companiilor chineze.

„Decizia vine în linie cu strategia Chinei de a încuraja listările companiilor chineze pe pieţele domestice din Hong Kong, Shanghai şi Shenzhen”, spune Benjamin Zhan, vicepreşedinte şi manager de portofoliu al grupului Dynamic Funds.

Represaliile lansate asupra marilor firme tech din China au eliminat aproape 42 de miliarde de dolari din capitalizarea de piaţă a firmelor listate pe indicele Nasdaq Golden Dragon China, care monitorizează bonurile americane de depozit (ADR) de când guvernul de la Beijing a decis să oprească IPO-ul gigantului Ant Group în noiembrie 2020. Recent, Alibaba Holding Group a primit o amendă de 2,8 miliarde de dolari, compania fiind acuzată că a încălcat regulile de monopol din ţară.

„Tacticile guvernului chinez par să aibă un dublu scop, de a ţine în frâu creditorii din mediul corporate şi de a se asigura că pierderile investitorilor aterizează mai mult în SUA decât în China”, susţine Michael O’Rourke, chief market strategist al firmei de brokeraj JonesTrading, subliniind că practicile Beijingului adaugă un strat suplimentar de incertitudine în jurul companiilor digitale din China.

În urmă cu trei luni, autorităţile chineze i-au cerut grupului Didi să amâne IPO-ul din Statele Unite din cauza unor temeri privind securitatea unor cantităţi imense de date.

Noua ţintă a autorităţilor financiare din China: Gignatul Tencent şi-a pierdut 62 mld. dolari din valoarea de piaţă. Divizia fintech, în cădere liberă