„România Educată“: Când aproape 6 din 10 elevi înscrişi la şcoală nu iau Bacul, e normal ca 1 din 3 salarii să fie la nivelul minim. Din cei 204.000 de elevi care s-au înscris în clasa întâi acum 12 ani, doar 86.000 au promovat examenul de Bacalaureat anul acesta, adică un procent de 42%

Autor: Răzvan Botea 07.07.2021

Aproape 6 din 10 elevi care s-au înscris acum 12 ani în clasa întâi nu s-au înscris sau nu au promovat Bacalau­reatul în 2021. În consecinţă, aceşti tineri nu au acces la cele mai multe joburi mai bine plătite, diploma de Bacalaureat fiind primul pas către facultate. În România, o treime din salarii sunt la nivelul salariului minim pe economie.

E un cerc vicios însă. Studiile nefinalizate duc la munca necalificată şi salarii mici, ori şomaj sau migraţie, în vreme ce situaţia socio-economică a familiei este principalul indicator pentru performanţa şcolară.

„Mediul socio-economic de apartenenţă este unul dintre principalii predictori ai evoluţiei şcolare a copilului, cel puţin la nivel gimnazial. Dacă provii dintr-un mediu social defavorizat, rata de abandon şcolar este mai mare“, explică, pentru ZF, Mircea Miclea, profesor universitar şi fost ministru al educaţiei.