Cum să nu fie o treime din salarii la minimul pe economie, dacă 6 din 10 elevi care se înscriu la şcoală nu iau bacul?

Autor: Răzvan Botea 07.07.2021

Aproape 6 din 10 elevi care s-au înscris acum 12 ani în clasa întâi nu s-au înscris sau nu au promovat bacalaureatul în 2021.

Lipsa diplomei de bacalaureat închide tinerilor uşile companiilor care plătesc bine angajaţii calificaţi cu studii superioare. În România, 1 din 3 salarii este la nivelul minimului pe economie. E un cerc vicios însă, pentru că nivelul de trai este, la rân­dul său, în legătură directă cu abandonul şi perfor­man­ţa şcolară.

„Mediul socio-economic de apartenenţă este unul dintre principalii predictori ai evoluţiei şcolare a copilului, cel puţin la nivel gimnazial. Dacă provii dintr-un mediu social defavorizat, rata de abandon şcolar este mai mare“, explică, pentru ZF, Mircea Miclea, profesor universitar şi fost ministru al Educaţiei.

În vreme ce la nivel declarativ educaţia era o prioritate, în realitatea bugetară educaţia a rămas subfinanţată. Anunţat în 2016 şi lansat în dezbatere publică în 2018, proiectul România Educată asumat de preşedintele Klaus Iohannis, după 5 ani, găseşte sistemul de educaţie din România în aceeaşi situaţie dezastruoasă.

Proiectul se află acum în ultimele zile de consultări, potrivit comunicatelor Administraţiei Prezidenţiale.