România „riscă“ o creştere economică de 10% în acest an. Deşi rămân prudenţi, bancherii sunt optimişti în privinţa creşterii pieţei. Mai există oportunităţi în piaţă, companii ce pot fi creditate. BNR: Deocamdată nu există motive de îngrijorare privind creşterea inflaţiei şi a dobânzilor la lei

Autori: Claudia Medrega , Ramona Cornea , Mircea Nica , Alex Ciutacu 07.07.2021

♦ Florin Ilie, deputy CEO ING Bank: Există un risc de creştere a economiei de 7-10%, mai mare decât preconizăm ♦ Bogdan Neacşu, şeful ARB: România şi sistemul bancar au ieşit mai bine din această criză decât au intrat ♦ Eugen Rădulescu, director în BNR, spune că deocamdată nu există motive de îngrijorare privind creşterea inflaţiei şi a dobânzilor la lei.

Criza COVID-19 a fost mult mai puţin severă decât se temeau bancherii, iar scenariul actual a depăşit şi cele mai optimiste aşteptări ale lor. Sistemul bancar a ieşit bine din pandemie, iar creditarea a crescut odată cu creşterea încrederii, programele guverna­men­tale dând un imbold procesului de creditare, după cum au susţinut unii şefi de bănci prezenţi ieri la conferinţa ZF Bankers Summit 2021.

Bogdan Neacşu, noul preşedinte al Con­siliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor, este de părere că România şi siste­mul bancar au ieşit mai bine din această criză decât au intrat.

În perspectivă, bancherii sunt optimişti, dar prudenţi, şi au aşteptări mari de la creş­terea economică.

„Întrebarea este ce se va întâmpla cu măsurile de sprijin. Cred că se vor retrage pe măsura posibilului şi creşterea econo­mi­că va prelua rolul de susţinere. Există un risc de creştere a economiei de 7-10%, mai mare decât preconizăm. Nu este unul de supraîncălzire, ci o revenire a economiei“, a de­clarat Florin Ilie, deputy CEO al ING Bank.

România a reuşit să recupereze tot ce a pierdut în 2020 în ceea ce priveşte creşterea PIB.

Omer Tetik, CEO al Băncii Transil­va­nia, cea mai mare bancă din România, sus­ţi­ne că acum avem un sistem bancar mai com­petitiv, sănătos, şi multe bănci au re­venit cu şansă de dezvoltare.

Iar Sergiu Manea, preşedinte executiv al BCR, recomandă prudenţă. „Aş fi mai re­ţi­nut în a spune că am ieşit din criză şi că totul s-a terminat, trebuie să ne menţinem alerţi“.

Eugen Rădulescu, director al Direcţiei Stabilitate Financiară din BNR a aminit că România a reuşit să aibă o stabilitate remarcabilă a cursului de schimb în această perioadă destul de critică, iar despre creşterea inflaţiei şi a dobânzilor la lei în perspectivă spune că nu există încă motive mari de îngrijorare.

„Faptul că vom avea o creştere a ratelor de inflaţie se observă nu doar la noi, ci şi în  ţările dezvoltate. Aceste evouţii vin pe fondul reluării creşterii PIB care este mult mai rapidă şi mult mai puternică decât s-a anticipat. Noi vorbim de o creştere a PIB de 7%. Nu văd să avem de-a face cu un pericol iminent de a scăpa de sub control creşterea preţurilor, mai ales că bugetul pare să funcţionze în parametrii deja anunţaţi.“

În privinţa majorării dobânzii, Rădulescu spune că BNR va urma tendinţa care se va înregistra pe plan internaţional, iar deocamdată vedem că numai ţări non-euro din UE au început timid să majorize dobânzile de la rate care sunt mai mici decât cele pe care le avem noi. „Faptul că BNR a păstrat o rată pozitivă de 1,25% oferă şi un moment de respire şi permite ca o decizie de majorare a ratelor dobânzii să fie adoptată numai după ce avem imaginea clară.“

Una dintre tendinţele care vor continua este consolidarea pe piaţa bancară, fiind bănci la vânzare.

Pandemia a accelerat digitalizarea băncilor. Dar, una dintre provocările la adresa băncilor este cum vor face faţă la concurenţa din partea celorlalţi actori din piaţă, cum ar fi fintechurile.