ZF Bankers 2021. Dumitru Nancu, director general, FNGCIMM: Circa 15% din activele bancare sunt deţinute de noi în acest moment. Plafonul pentru Noua Casă: epuizat; plafonul pentru Agro IMM Invest: epuizat; plafonul pentru IMM Invest: 50% epuizat în două luni

Autor: Alex Ciutacu 07.07.2021

Activele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) au ajuns să reprezinte circa 15% din totalul activelor bancare din piaţa locală, în contextul în care entitatea a ajuns să reprezinte un rol mult mai important odată cu programele guvernamentale implementate pe parcursul anului 2020, a explicat Dumitru Nancu, director general, FNGCIMM, în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2021.

„În acest moment, după ultimele date, cam 15% din activele bancare sunt deţinute de noi. Şi asta ne referim doar la anul 2020 pentru că după cum bine ştiţi până la 1 ianuarie 2020 FNGCIMM avea o activitate foarte restrânsă, rezumându-se doar la Prima Casă, care era în ultimul an de funcţionare”.

Nancu a etichetat colaborarea cu băncile din sistem drept „cel mai mare parteneriat public-privat din ultimii 30 de ani”.

„În 2020-2021 a fost realizat cel mai mare parteneriat public-privat din ultimii 30 de ani şi vreau să felicit în primul rând sistemul financiar bancar, care a fost alături de Guvern într-o perioadă grea pentru mediul de afaceri, prin aceste instrumente financaire. Programele noastre au plecat de la necesităţi ale mediului de afaceri şi au fost instrumente financiare pentru capitalizarea IMM-urilor”.

Şeful FNGCIMM a semnalat că în acest moment pentru 2021 se epuizează plafonul pentru Noua Casă, se epuizează plafonul pentru Agro IMM Invest, iar 50% din plafonul pentru IMM Invest s-a consumat în doar două luni.

Ce a mai declarat în cadrul ZF Bankers Summit 2021: