ZF Bankers 2021. Alexandra Smedoiu, partener, Deloitte România: Acoperirea programului IMM Invest a fost una extrem de largă, un mod foarte elegant de a da o mână de ajutor

Autor: Ramona Cornea 07.07.2021

Majoritatea firmelor din România sunt IMM-uri, astfel că acoperirea programului IMM Invest a fost una extrem de largă, un mod foarte elegant de a da o mână de ajutor, crede Alexandra Smedoiu, partener, Deloitte România.

”Anul trecut am asistat la o repliere destul de rapidă a tuturor actorilor din piaţă şi IMM Invest, IMM Factor şi Agro IMM Invest au contribuit, au dat acel impuls de încredere pentru a investi în continuare. Din partea mediului de afaceri, a fost un impact pozitiv pentru unele firme care poate nu ar fi avut altfel acces în sistemul bancar, firme care poate aveau o capitalizare mai redusă şi fără astfel de garanţii nu ar fi accesat astfel de credite bancare. Marea majoritate a celor care au accesat aceste programe sunt firme bancabile, dar care au beneficiat de condiţii mai bune şi de costuri mai reduse. Dacă rolul acestor programe a fost acela de a impulsiona, el a fost atins cu prisosinţă. Majoritatea firmelor din România sunt IMM-uri, deci acoperirea programului IMM Invest a fost una extrem de largă, un mod foarte elegant de a da o mână de ajutor”, a declarat Alexandra Smedoiu în cadrul videoconferinţei ZF Bankers Summit 2021.

Ce a mai declarat Alexandra Smedoiu în cadrul videoconferinţei:

·        Dacă ne uităm la rezultatele testelor de stres la nivelul sistemului bancar, ca medie, la 30 iunie estimările BNR sunt la undeva spre 10% credite neperformante, acesta ar un scenariu de maximum. Dacă ne uităm la perioada 2009 – 2010, când am ajuns la aproape de 25%, diferenţele sunt evidente.

·        Pe noi ne întreabă investitorii care investesc în aşa-zisele active distressed când apar neperformantele, unde sunt ele. Răspunsul este unul foarte nuanţat: în primul rând, faţă de acum 10 ani situaţia este alta, sistemul bancar are o altă capitalizare, riscul este altul.

·        Nu este realist să spunem că nu va fi niciun default pe creditele prin IMM Invest, dar probabil că un nivel al neperformantelor nu vom mai vedea în această criză, poate la următoarele. Volume de magnitudinea aceasta nu vom mai vedea. Investitorii sunt interesaţi, cred că mai sunt nişte credite din trecut care nu sunt scoase pe piaţa secundară sau terţiară din cauza unor prevederi fiscale extrem de restrictive, care sunt în vigoare de trei ani şi care obligă o bancă să plătească impozit pe 70% din diferenţa dintre valoarea nominală şi preţul de vânzare.

·        Noi în Deloitte am făcut un studiu comparativ pe toate statele din Europa pentru a vedea cum tratează statele subiectul acesta şi am constatat că, cu excepţia unui singur stat, nimeni nu mai are o legislaţie atât de restrictivă ca România.

·        Din punctul meu de vedere, această practică comercială a creditului furnizor era împământenită în mediul de afaceri, este un mod de lucru în economia românească şi nu cred că se va schimba acest lucru. Cine va deconta în cele din urmă? Eu cred că fiecare va încerca să susţină cât poate lanţul, dar este bine că există această opţiune când nu îţi mai permiţi să susţii acest credit comercial.