ZF Bankers 2021. Diana Coroabă, partener PwC România: Costurile raportării au devenit foarte mari. 2022 vine cu o nouă provocare pentru bănci şi pentru toţi marii contribuabili, respectiv sistemul SAF-T

Autor: Claudia Medrega 07.07.2021
Costurile raportării au devenit foarte mari, iar 2022 vine cu o nouă provocare nu doar pentru bănci, ci şi pentru marii contribuabili, în condiţiile în care se doreşte implementarea sistemului SAF-T, care presupune un schimb automat de informaţii între sistemul ANAF şi sistemul marilor contribuabili, inclusiv al băncilor.
 
SAF-T reprezintă un standard internaţional care permite schimbul în format electronic al datelor contabile între diverse entităţ, astfel că pot fi evitate deplasările oamenilor de la ANAF la diverse firme pentru a solicita informaţii.
 
„Sistemul SAF-T care presupune schimbul automat de informaţii între sistemul ANAF şi sistemul marilor contribuabili, inclusiv bănci, este foarte bun pentru ANAF. România stă foarte prost din punctul de vedere al colectărilor. O activitate de control durează foarte mult. Şi pentru bănci este un lucru bun pentru cănu ar mai avea eforturi mari în timpul inspecţiei fiscale. Ne dorim ca sistemul SAF-T să funcţioneze ca în Europa Centrală şi de Vest. Trebuie actualizate toate sistemele informatice astfel încât informaţiile să fie procesate automat şi să fie transmise către ANAF”.
 
Ce a mai declarat Diana Coroabă la ZF Bankers 2021:
 
@ Schimbarea legislaţiei privind NPL este deja o temă. Comunitatea bancară are discuţii cu Guvernul, cu Ministerul Finanţelor privind schimbarea legislaţiei.
 
@ Băncile sunt conştiente că NPL va creşte, nu acum pentru că sunt încă facilităţi. Aşa cum anunţă BNR. BCE, rata NPL va creşte. Băncile sunt foarte reglementate  să ţină NPL sub 4%, rata NPL a scăzut spre 3,9%, dar ar fi putut să scadă la 3%. 
 
@ Dacă România ajunge pe scenariile de teste de stres anunţate de BNR… piaţa nu aş spune că este blocată, dar piaţa a scăzut foarte mult, iar costurile de tranzacţionare nu acoperă costurile fiscale. Dacă România ar renunţa la limitarea deductibilităţii fiscale şi ar reveni la vânzările de NPL-uri statul ar încasa şi mai mulţi bani, nu doar ca impozit pe profit, dar şi indirect. Ministerul
Finanţelor analizează modificarea legii.