Sud-americanizarea României: Puterea de cumpărare în Bucureşti e cu 81% peste media naţională. Mai puţin de zece judeţe din România, în frunte cu Bucureştiul, au o putere de cumpărare mai mare decât media naţională. În Germania şi Austria diferenţele între locuitorii din capitale şi ceilalţi cetăţeni sunt inexistente

Autor: Cristina Roşca 08.07.2021

♦ Mai puţin de zece judeţe din România, în frunte cu Bucureştiul, au o putere de cumpărare mai mare decât media naţională ♦ Astfel, acestea trag după ele alte circa 30 de judeţe.

Puterea de cumpărare a locui­to­rilor din Bucureşti este cu 81% mai mare decât media naţională, această disparitate fiind printre cele mai mari din Europa, arată un raport al companiei de cerce­ta­re de piaţă GfK. Asemenea dife­ren­ţe importante pot fi re­gă­site mai degrabă în Europa Centrală şi de Est.

„Adesea, oraşele-capitală sunt cele cu cea mai mare putere de cumpărare de la nivel naţional. Un exemplu concludent în acest sens este Kievul (capitala Ucrainei - n.red.) unde locuitorii au un buget de cheltuieli anual de 3.958 de euro în medie, mai mult decât dublu faţă de cât au pe mână locuitorii acestei ţări. Chiar şi în cadrul UE se pot observa astfel de disparităţi, în Bucureşti şi Bratislava puterea de cumpărare este cu 81% şi respectiv cu 46% peste media naţională“, arată analiza GfK.

Este interesant de observat că mai puţin de zece judeţe din România, în frunte cu Bucureştiul, au o putere de cumpărare mai mare decât media naţională. Astfel, acestea trag după ele alte circa 30 de judeţe.