ALEPH STORY. Premiera ultimilor 12 ani: media apartamentelor vechi cu 3 camere a revenit la peste 100.000 de euro la final de iunie. O discuţie cu Dana Ciriperu, Ziarul Financiar şi Ioana Răduca, Aleph News

Ziarul Financiar 08.07.2021

O discuţie cu Dana Ciriperu, Ziarul Financiar şi Ioana Răduca, Aleph News.

 

Dana Ciriperu: Vorbim despre piaţa imobiliară şi despre faptul că în luna iunie preţurile apartamentelor vechi cu trei camere a spart un record. Îl aşteptam cumva de la începutul anului, pragul de 100.000 de euro de abia a mai rezistat, dar a fost dărâmat până la urmă în iunie, e o tendinţă la nivel de piaţă rezidenţială de creştere, de creştere a preţurilor, de creştere a costului de construcţie pentru clădirile noi, creştere în general.

Ioana Răduca: Deci ieşi pe plus dacă vrei să vinzi. Dacă vrei să cumperi nu e neapărat cel mai bun moment să faci asta.

 

Dana Ciriperu: Îţi aduce cumva aminte evoluţia asta de 2008 – 2009?

Ioana Răduca: Şi da şi nu. Da, pentru că exact cum cred că voiai să spui şi tu avem în faţă cam aceeaşi bulă pe care am văzut-o prin 2008. Preţuri care cresc, cresc, cresc, iniţial uşor timid, după care bubuie efectiv. Apoi o să ne dăm seama că în fapt, aceeaşi pereţi au rămas, aceleaşi lucruri le cumpărăm. Nu, în sensul în care de data asta, s-ar putea, din punctul meu de vedere, poate mă înşel, să fim ceva mai pretenţioşi sau cel puţin aşa sper. Cumva, în perioada pandemiei am descoperit cât de importantă e casa noastră, că vrem casă pe pământ sau un apartament cu o terasă suficient de generoasă. Şi atunci, cred că e cumva naturală această atitudine a noastră de a avea alt tip de pretenţii de la apartamentul pe care vrem să îl cumpărăm. Dar dacă ne uităm pe cifre, îmi imaginez că lucrurile stau altcumva decât stau ele de fapt în realitate pentru că oamenii continuă să dea bani pe o proprietate indiferent cum arată ea, fără să emită foarte multe pretenţii. Uite, ne uită la multe dintre locuinţele construite în ultimii ani, celebrele complexe rezidenţiale care nu au nimic din punct de vedere al confortului pe care ţi-l aduc, sunt blocuri lângă blocuri şi alături alte blocuri şi cam atât. Dar cu toate astea continuăm să facem credite pe 30 de ani la bancă pentru a cumpăra astfel de apartamente.

 

Dana Ciriperu: Pentru că la fel ca în 2008, şi asta e o tendinţă pe care am remarcat-o, din nou cumpărăm foarte mult de pe machetă şi pe machetă totul arată diferit faţă de realitate. Sunt parcurile acelea, mereu e verde. Macheta în ansamblul ei e verde, loc de joacă, lcuri de parcare, realitatea e un pic diferită, când ajungi acolo.

Ioana Răduca: O Doamne! N-ai păţit? N-ai păţit?

 

Dana Ciriperu: Când ajungi acolo îţi dai seama că locurile de parcare s-au dat, le-au cumpărat cei din primele blocuri ridicate şi acum chiar dacă tu îţi cumperi un apartament nou s-ar putea să nu mai poţi să cumperi un loc de parcare pentru că cine mai are o maşină în ziua de astăzi? În general familiile îşi cumpără câte două locuri de parcare atunci când cumpără un apartament şi uite aşa din nou sunt dezechilibre şi neclarităţi în zona asta.

Ioana Răduca: Şi ne întoarcem la vechea noastră discuţie legată de autorităţi, pentru că oamenii care construiesc aşa, construiesc pentru că se poate, pentru că li se permite. Tu ai avea o autoritate, care e chiar autoritate, dacă nu am vorbi de tot soiul de nenorociri care se întâmplă în zona asta, tu Dana Ciriperu, dacă mâine vrei să ridici un bloc, eu primarul trebuie să vin peste tine şi să te trag de ciuf de câte ori pot şi să îţi spun aşa „câte locuri de parcare ai pentru cele 10 apartamente?”, „ce distanţă e între blocul tău şi blocul următor?”. Toate lucrurile astea despre care uneori ne mirăm sau doar le constatăm se întâmplă pentru că s-a putut.