Atenţie la ce se întâmplă în culise, Enescu numele de cod: Afacerea Roşia Montană, un proces de 4 mld. dolari, revine în forţă. Unul dintre cei mai mari rechini de pe Wall Street, căsătorit cu o româncă, şi două fonduri obscure americane au pariat zeci de milioane de dolari că România va pierde procesul şi ei vor câştiga sute de milioane de dolari

Autori: Cristian Hostiuc , Liviu Popescu , Tibi Oprea 11.07.2021

 În acţionariat este prezentă şi Paulson & Co, societate înfiinţată de John Paulson, cel care a câştigat cel mai mult din criza subprime din 2008-2009, investitor american însurat cu o româncă ♦ Aşa cum s-au desfăşurat lucrurile, guvernele au pasat proiectul Roşia Montană de la unul de altul, parcă aşteptând un deznodământ ca România să ajungă într-o situaţie pe muchie de cuţit pentru a pierde procesul.

Afacerea Roşia Montană, unde în joc sunt 4 mi­liarde de dolari, su­mă pe care compania de minerit Gabriel Resources o cere de la statul ro­mân într-un proces care se des­fă­şoară la Curtea de Arbitraj de la Washington (ICSID), a re­venit din nou în atenţia clasei politice.

În timp ce la Bucureşti tema a fost dintr-odată repusă pe tapet, peste ocean două fonduri ame­ricane de investiţii, cât şi unul dintre cei mai mari investitori de pe Wall Street, au intrat în această afacere controversată preluând acţiuni la compania Gabriel Re­sour­ces, care administrează pro­iectul Roşia Montană, prin con­versia unor împrumuturi.

Citiţi continuarea pe www.zfcorporate.ro