Eurobarometru: 75% dintre români sunt în favoarea introducerii monedei euro, cel mai ridicat procent cu opinie pozitivă între cele 7 state membre UE care nu au aderat încă la zona euro

Autor: Cristina Bellu 09.07.2021

Trei sferturi dintre români (75%) sunt în favoarea introducerii monedei euro, cel mai mare procent de respondenţi cu opinie pozitivă între cele 7 state membre UE care nu au aderat încă la zona euro%, arată rezultatele celui mai recent sondaj Eurobarometru Flash, publicat vineri pe site-ul oficial al Uniunii Europene.

Sondajul a fost realizat în Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia şi a evidenţiat faptul că  mai mult de jumătate dintre participanţi  (52 %) consideră că, în general, vor fi consecinţe pozitive ale introducerii monedei euro pentru ţara lor, iar peste jumătate dintre ei (55 %) afirmă că introducerea monedei euro ar avea consecinţe pozitive inclusiv pentru ei înşişi.

În ansamblu, 57 % dintre respondenţi sunt în favoarea introducerii monedei euro în ţara lor. Cele mai ridicate procente de respondenţi cu opinie pozitivă s-au înregistrat în România (75 % în favoarea monedei) şi Ungaria (69 %).

În toate statele membre care au participat la sondaj, cu excepţia Cehiei, s-a înregistrat o creştere a proporţiei celor care sunt în favoarea introducerii monedei euro, comparativ cu 2020.

Cele mai mari creşteri sunt observate în România, de la 63 % la 75 % şi Suedia, de la 35 % la 43 %.

Marea majoritate a cetăţenilor UE intervievaţi (60 %) consideră că trecerea la moneda euro a avut consecinţe pozitive pentru ţările care o utilizează deja.