75% dintre români vor trecerea de la Leu la moneda Euro. Estimarea BNR pentru România

Autor: Adrian Paraschivescu 11.07.2021
Potrivit estimărilor BNR România poate intra în zona euro până în 2028. 75% dintre români îşi doresc această schimbare, însă doar 52% consideră trecerea ca fiind un lucru pozitiv, arată un studiu Eurobarometru Flash.
 
Emilian Duca, analist financiar şi susţine că intrarea în zona euro vine la pachet atât cu avantaje cât şi dezavantaje.
 
„În ce priveşte dorinţa de a intra în zona euro, e o dorinţă legitimă, şi o obligaţie pe care ne-am asumat-o la aderare. 
 
Avantajul principal va fi fară îndoială faptul că nu va mai trebui să faci schimburi valutare atunci când trebuie să te deplasezi într-o ţară sau în alta.  
 
Dezavantajul vă fi că în politicile economice nu se va mai putea baza statul român pe politica monetară pentru a ţine în frâu inflaţia”, a afirmat Emilian Duca, analist economic.
 
România trebuie să îndeplinească anumite criterii precum stabilitatea finanţelor publice sau a dobânzilor, înainte de a intra în zona euro, însă momentan nu îndeplinim nici măcar unul.
 
Claudiu Vuţa este analist financiar şi consideră co românii cunosc mai degrabă partea pozitivă decâ pe cea negativă, atunci când vorbim de euro.
 
„Nu se vor mai putea acorda mariri de pensii sau salarii din pix, pentru că aceasta va produce deficit bugetar, cu un deficit bugetar ridicat nu vom mai putea îndeplini condiţiile de aderare la euro.
 
Ne dorim să aderăm la zona euro dar nu ştim tot ceea ce presupune acest process. 
 
Bulgarii au mers pe drumul lor, sunt în anticamera aderării la zona euro şi şi-au propus ca până în 2024 să adere efectiv la zona euro şi să adopte moneda europeană”, a menţionat analistul financiar Claudiu Vuţa.