Cine sunt Victor Căpitanu (41 ani) şi Andrei Diaconescu (45 de ani), cei care în urma listării la bursă a One United Properties ajung fiecare la o avere de circa 160 mil. euro

Autor: Liviu Popescu 12.07.2021

Au 41 şi 45 de ani, unul a absolvit ASE iar celălalt dreptul la Universitatea Thessaloniki, iar astăzi în urma intrării la tranzacţionare la bursa de la Bucureşti a companiei la care cei doi sunt acţionari majoritari averea fiecăruia a ajuns la 160 milioane de euro (792 mil. lei).

Victor Căpitanu (41 ani) şi Andrei Diaconescu (45 de ani) şi-au început cariera la Alpha Bank în urmă cu aproximativ 20 de ani, şi sunt acţionarii majoritari ai dezvoltatorului imobiliar One United Properties, companie care şi-a majorat capitalul social cu 10% printr-o ofertă de circa 260 mil. lei. La preţurile curente, capitalizarea ONE este de circa 2,9 mld. lei.

Astfel, în urma ofertei, Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu au fiecare câte 29,73% din ONE, comparativ cu 32,7% cât era participaţia înainte de ofertă, adică un pachet de circa 385 milioane de acţiuni. La preţul de tranzacţionare de 2,05 lei la ora redactării acestei ştiri, deţinerea fiecăruia la ONE este de 792 mil. lei.

Căpitanu cste absolvent al Facultăţii de Finanţe Bănci din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti şi deţine o diplomă CFA din 2005. A urmat “Executive Private Equity Program” la Universitatea Harvard şi un Executive Program la Universitatea Singularity din Silicon Valley, potrivit prospectului de listare ONE.

Şi-a început cariera în anul 2000 la Alpha Bank, acolo unde l-a cunoscut pe Andrei Diaconescu. Din 2003 şi până în 2005 a lucrat la Bancpost, când împreună cu Andrei Diaconescu au fondat Capital Partners (companie independentă de investment banking prelujată de Banca Transilvania în 2016). BT Capital Partners este astăzi unul dintre cei mai mari brokeri de la bursa locală.

Andrei Diaconescu deţine un EMBA de la ASEBUSS şi o diplomă în drept internaţional din partea Universităţii Macedonia din Thessaoniki. Şi-a început cariera în 1997 la Alpha Bank unde a ocupat mai multe poziţii de conducere.

One a derulat o ofertă publică de emitere de noi acţiuni prin majorare de capital din 22 iunie şi până pe 2 iulie.

În cadrul ofertei au fost vândute un număr de 130.007.085 acţiuni, în trei tranşe: pentru investitorii instituţionali, pentru investitorii de retail cu alocare garantată şi cu alocare pro-rată.

Acţiunile au fost vândute la un preţ de 2 lei/acţiune, iar pentru ordinele introduse în primele trei zile lucrătoare din oferta pe tranşa investitorilor de retail cu alocare pro-rata preţul a fost de 1,94 lei/acţiune.

Investitorii instituţionali au cumpărat 63% din numărul total de acţiuni, iar investitorii de retail 37% (din care 20% tranşa cu alocare garantată şi 17% tranşa cu alocare pro-rată). Oferta publică şi listarea au fost realizate cu sprijinul BRK Financial Group.