Micii investitori au împrumutat statul român cu 905 mil. lei prin vânzarea de titluri de stat Fidelis. A patra ediţie, a cărei ofertă de subscriere a început pe 22 iunie şi s-a încheiat pe 12 iulie, a atras cu circa 500 mil. lei mai puţin faţă de precedenta, cea din martie 2021

Autor: Liviu Popescu 12.07.2021

Circa 905 mil. lei au subscris investitorii persoane fizice în cea de-a patra ediţie de vânzare a titlurilor de stat Fidelis, cea pentru care Ministerul Finanţelor plăteşte dobânzi chiar şi de 3,25% pe an, potrivit datelor agregate de Ziarul Financiar. Spre comparaţie, la precedenta ediţie, în martie 2021, MFP a atras de la micii investitori circa 1,4 mld. lei, arată datele ZF.

În noiembrie 2020 suma atrasă prin Fidelis s-a ridicat la 2,7 mld. lei iar în august 2020 – prima astfel de operaţiune, valoarea subscrierilor a fost de aproximativ 2 mld. lei. Sumele subscrise de micii investitori merg către peticirea bugetului, respectiv reducerea deficitului.

“Clienţii nu prea mai subscriu. Probabil că există alte oportunităţi, randamente mai mari”, explică Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest, apetitul mai scăzut al românilor pentru titlurile de stat Fidelis.

Din suma de aproximativ 905 mil. lei, circa 315 mil. lei au fost subscrişi pe tranşa în lei cu scadenţa pe 1 an, cea cu o dobândă de 2,95% pe an.

Pentru tranşa în lei cu scadenţa pe 2 ani şi cu o dobândă de 3,25% pe an, subscrierile pe parcursul celor trei săptămâni ale ofertei au fost de 299 mil. lei. Tranşa în euro, cu dobândă de 1% pe un an, a atras 290 mil. lei.

În procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de cãtre bãncile intermediare, iar veniturile obîinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.

 ​