Bucureştiul, vicecampion european la aerul murdar: Capitala respiră un aer de trei ori mai poluat decât Stockholm şi se bate cu Varşovia pentru primul loc

Autor: Roxana Petrescu 17.07.2021

♦ Cu cea mai mică suprafaţă verde pe cap de locuitor, Bucureştiul este a doua cea mai poluată capitală din Europa, arată cele mai recente statistici ♦ Pe de altă parte, Bucureştiul este imbatabil la capitolul poluare fonică industrială.

„Politicile pentru re­ducerea poluării aerului au îmbunătăţit acest indicator în ultimele trei decenii. Chiar şi aşa însă, în unele oraşe europene poluarea aerului încă ridică riscuri de sănătate pentru locuitorii lor“, se arată pe site-ul Agenţiei Europene de Mediu.

Bucureştiul este unul dintre aceste oraşe problemă, fiind a doua cea mai poluată capitală europeană, după Varşovia. Indicatorul care este urmărit în statisticile europene este cel al concentraţiei de particule în suspensie produse de activitatea industrială, sistemul de încălzire al populaţiei, centralelor termo­electrice sau de traficul rutier.

Astfel, Bucureştiul are o concentraţie de particule în sus­pensie PM 2,5 de 16,4 micrograme pe metru cub (mg/­m3), con­centraţie cu care ocupă poziţia 262 din 323 de oraşe europene moni­torizate pentru cali­tatea aerului.