Colliers: În ultimii 5 ani, în Europa Centrală şi de Est s-au înregistrat creşteri rapide ale preţurilor de vânzare, inclusiv în România

Autor: Cristina Bellu 18.07.2021

Piaţa închirierilor de locuinţe este aşteptată să crească în România în următorii ani, pe măsură ce rata de supraaglomerare se accentuează, iar majorarea preţurilor locuinţelor şi a costurilor de construcţie limitează posibilitatea oamenilor să deţină o locuinţă mai mare, susţinând astfel evoluţia pieţei închirierilor, notează o analiză a companiei de consultanţă imobiliară Colliers.

Procentul de locuinţe aflate în proprietate în România este la cel mai înalt nivel din UE, tradus printr-un procent de aproximativ 96% de oameni care deţin casa sau apartamentul în care locuiesc, potrivit statisticilor Eurostat, însă unele estimări citate de Ministerul Dezvoltării indică un nivel al apartamentelor închiriate de până la 20% din stocul total în oraşe mari precum Bucureşti şi Cluj-Napoca.

“Există o motivaţie culturală a acestei tendinţe, dar şi o explicaţie economică, anume că ipotecile au fost multă vreme mai accesibile decât chiriile. În Bucureşti, rata lunară la un credit ipotecar este, în medie, cu 12% mai mică decât chiria lunară,  nivel comparabil cu Varşovia sau Sofia. Prin comparaţie, chiriile din Praga, de exemplu, sunt cu peste 40% mai ieftine decât un credit ipotecar”, spun specialiştii Colliers.

Rata supraaglomerării în România, calculată pe baza disponibilităţii camerelor per persoană şi a dimensiunii medii a gospodăriei, a fost de 45,8% în 2019, nivel urmat de Letonia (42,2%) şi Bulgaria (41,1%). Datele sugerează că majoritatea gospodăriilor din Europa Centrală au o rată mai mare de supraaglomerare faţă de media UE, dar tendinţa europeană pe termen lung arată o scădere treptată a supraaglomerării, iar pieţele din Europa Centrală şi de Est continuă spre convergenţă, potrivit consultanţilor Colliers.

Această evoluţie pe termen lung va aduce un decalaj la nivel de ofertă, va fi nevoie de mai multe locuinţe şi, din noua ofertă, proprietăţile disponibile pentru închiriere vor constitui o parte semnificativă, în condiţiile unei schimbări de strategie pentru mai mulţi dezvoltatori şi investitori.

Creşterea continuă a preţurilor de vânzare este un alt motor pentru piaţa închirierilor de locuinţe, mai ales că băncile centrale au luat unele măsuri pentru a limita creşterea creditelor ipotecare în ultimii ani în CEE. Acest lucru este cel mai vizibil în Republica Cehă, care are peste 50.000 de unităţi în sectorul închirierilor private, iar Polonia abia începe să câştige teren, cu peste 10.000 de unităţi deja planificate sau în curs de construcţie, care se adaugă stocului existent de 5.000 de unităţi.

România a rămas în urmă în Europa Centrală şi de Est, cu puţin peste 1.000 de unităţi construite, în construcţie sau planificate, dar consultanţii Colliers se aşteaptă la un interes crescut pentru piaţa închirierilor în următorii ani. O creştere aşteptată a preţurilor de vânzare - indusă în special de costurile mai ridicate de construcţie - combinată cu o scădere a accesibilităţii pentru creditele ipotecare vor spori probabil interesul pentru proprietăţile de închiriat din România.

„În ultimii 5 ani, în Europa Centrală şi de Est s-au înregistrat creşteri rapide ale preţurilor de vânzare, inclusiv în România, parţial determinate de lipsa stocurilor, uşurinţa relativă şi costul scăzut al creditării. Mai mult, oamenii au dorinţa de a investi, căutând să câştige mai mulţi bani din economiile lor decât ar primi de la bancă. Toate acestea au reprezentat vectori pentru creşterea preţurilor şi a costurilor, o tendinţă care îi va obliga pe mulţi români să se îndrepte spre închiriere pe termen lung”, spune Gabriel Blăniţă, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.

Din perspectiva dezvoltatorilor, pentru ca închirierea în sectorul rezidenţial să aibă sens financiar, proiectele trebuie să fie concepute, proiectate şi construite special pentru piaţa de închiriere. Drept urmare, acestea au nevoie de mult timp şi planificare, în special în ceea ce priveşte mixul de unităţi şi serviciile sau facilităţile relevante pentru locaţia respectivă şi pentru grupul ţintă de clienţi.

„Piaţa închirierilor de locuinţe necesită, de asemenea, o atenţie semnificativă pentru serviciile oferite chiriaşilor. O platformă unde chiriaşii pot vorbi cu cineva, pot semnala probleme şi pot primi feedback sau rezolvare în timp util este un serviciu pe care mulţi jucători l-au implementat deja sau au în plan să îl dezvolte. Progresele tehnologiilor moderne (PropTech) fac acest proces din ce în ce mai eficient şi mai uşor de gestionat”, explică Gabriel Blăniţă, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.