Google primeşte o amendă de jumătate de miliard de euro în Franţa după ce a încălcat drepturile de copyright ale trusturilor media. Amenzile companiei din ultimele două luni ajung la 870 de milioane de euro

Autor: Eduard Ivanovici 13.07.2021

Grupul american Google a fost amendat cu 500 de milioane de euro de autorităţile de competiţie din Franţa, în contextul în care nu a reuşit să se conformeze unui ordin potrivit căruia va negocia acorduri echitabile cu trusturile de presă pentru a se folosi de conţinutul acestora, notează CNBC.

Autorité de la concurrence din Franţa a declarat că Google a încălcat o hotărâre din aprilie 2020, care îi cerea companiei să negocieze „în bună credinţă” acorduri de licenţiere şi remunerare cu trusturile media şi agenţiile de presă pentru orice utilizare a conţinutului protejat de drepturile de autor.

În ianuarie, Google a convenit asupra unui acord major de copyright digital cu editorii de conţinut din Franţa. Ca parte a înţelegerii, compania a declarat că va negocia licenţe individuale cu membrii alianţei de presă din Franţa care acoperă respectarea drepturilor de autor şi accesul la noul serviciu de ştiri din cadrul Google, News Showcase.

Evenimentul marchează cea mai mare amendă pe care a lansat-o vreodată autoritatea de competiţie din Franţa, scrie France24.

La jumătatea lunii mai, Google – parte a companiei-mamă Alphabet – a fost amendată cu 102 milioane de euro pentru abuzarea poziţiei sale dominante, facilitată de sistemul de operare Android şi magazinul de aplicaţii Google Play.

În iunie, gigantul american a ajuns la un acord cu autorităţile franceze de concurenţă, în cadrul căruia şi-a luat angajamentul de a efectua modificări în divizia globală de advertising pentru a se asigura că nu va face abuz de poziţie dominantă. În acelaşi timp, compania a primit o amendă de 268 de milioane de euro.