Comisia Europeană a lansat oficial Fit for 55, pachetul de măsuri care va declanşa cea mai amplă revoluţie industrială în numele mediului: Este obiectivul generaţiei noastre pentru că este vorba despre noi, copiii şi nepoţii noştri. Europa este pregătită să deschidă calea

Autor: Roxana Petrescu 14.07.2021

Carbonul va deveni inamicul numărul unu în planul pentru dezvoltare a UE în următorul deceniu, toate emisiile urmând să fie taxate, inclusiv cele care acum nu sunt incluse în schema de tranzacţionare cu certificate de CO2.

De la consumatorii rezidenţiali, la transportul maritim şi rutier, toţi poluatorii vor fi taxaţi şi astfel încurajaţi să aleagă mereu cea mai verde opţiune. Mai mult, produsele energetice vor fi taxate în funcţie de impactul lor de mediu, iar ţintele privind ponderea energiei verzi sunt stabilite la 40% din totalul producţiei la nivelul anului 2030.

Industria auto la rândul ei va trece printr-o schimbare accelerată care practic va duce la dispariţia motorului cu combustie internă pentru noile modele.

“La doi ani de la lansarea Green Deal avem o direcţie comună şi ştim ce trebuie să facem pentru a ajunge acolo. Obiectivul de mediu nu este doar o aspiraţie politică, ci o obligaţie legală”, a spus Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene în deschiderea conferinţei pentru lansarea Fit for 55.

Pachetul Fit for 55, care transpune în legislaţie obiectivele Green Deal privind neutralitatea climatică a Europei, va provoca un tsunami industrial, de la sectorul auto, aviatic, transport maritim până la modul în care ne încălzim casele, toate urmând să fie afectate de acest mega-pachet de măsuri.

Întregul scop al acestui pachet, care practic declanşează o revoluţie industrială, este reducerea emisiilor până în 2030 cu 55% faţă de nivelul din 1990, majorat faţă de ţinta iniţială de 40%. Obiectivul ar trebui atins într-o perioadă de numai 10 ani de zile.

“Emisia de CO2 trebuie să aibă un preţ astfel încât companiile şi populaţia să aleagă cea mai verde soluţie. Ştim deja că acest sistem funcţionează. Vom aplica sistemul de emisii la aviaţie şi transportul maritime. Un vas de croazieră emite într-o singură zi echivalentul a 80.000 de maşini. Tranziţia va fi însoţită de un fond care va combate sărăcia energetică şi-i va susţine pe cei care nu-şi pot plăti facturile”, a mai spus preşedinta CE.

Ea a mai precizat că schimbarea nu va fi uşoară, dar este necesară.

“O schimbare de o astfel de magnitutine nu este niciodată uşoară, vor fi mereu voci care vor spune că ar trebui să ne mişcăm mai încet. Dar a nu face nimic în legătură cu mediu sau a te mişca mai lent înseamnă de fapt să schimbăm totul în rău. Acesta este obiectivul generaţiei noastre pentru că este vorba despre noi, copiii şi nepoţii noştri. Europa este pregtită să deschidă calea.”