ALEPH STORY: Ofertele pentru locurile de muncă în străinătate se ocupă cel mai repede, în 10 zile. O discuţie cu Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar şi Bogdan Nicolae, Aleph News

Ziarul Financiar 14.07.2021

Cristian Hostiuc: Vom discuta despre locurile de muncă preferate ale românilor. Conform unui studiu OLX, românii preferă să lucreze în acest moment mai mult în străinătate decât să lucreze în ţară şi de aceea orice post care se scoate la concurs în afară este ocupat în zece zile. Bogdan, de ce românii preferă să lucreze în afară şi în continuare?

Bogdan Nicolae: Pe de o parte cred că este vorba despre valorizarea muncii la un nivel mai ridicat decât o facem noi în România. Nu suntem mai slab pregătiţi sau mai bine pregătiţi decât alţii din Occident, suntem o forţă de muncă la fel de bine pregătită pentru a servi o nevoie economică la noi sau în Occident numai că acolo sunt plătiţi mai bine şi le rămân, cred, la sfârşitul zilei mai mulţi bani în buzunar. Dovadă că periodic românii care lucrează în străinătate trimit către părinţi, către fraţi, rudele de acasă sume mari de bani, în euro. 

 

Cristian Hostiuc: Conform datelor OLX, salariu net lunar pentru un post în străinătate a fost 1.900 de euro în luna iunie. Această poziţie este discutabilă, probabil că sunt posturi care sunt vizate la 1.000 de euro şi altele care au poziţii superioare, care au o valoare adăugată mai mare unde salariile sunt mult mai mari. Dar e interesant că în studiul OLX, pe de o parte, în primul rând românii preferă să lucreze în străinătate şi de aceea orice post în afară este vânat, iar în al doilea rând în ţară principalele posturi vizate sunt cele de pază şi protecţie. 

Bogdan Nicolae: Este o piaţă extrem de dinamică la noi, în România, în privinţa acestor servicii de pază şi protecţie. S-a construit foarte mult în zona de clădiri de birouri, există nevoia aceasta de a oferi servicii integrate de facility management care cuprind şi serviciile de securitate pentru clădiri. Sunt servicii de securitate şi pentru transporturile de valori. Cred că este foarte bine pentru România. Zona de servicii private pentru sfera aceasta de securitate a fost de-a lungul timpului văduvită să spunem de o concurenţă. Astăzi cred că putem vorbi de un pluton de premianţi, sunt şase - şapte companii în faţă.

 

Cristian Hostiuc: Da, dar de aici pentru mine este o problemă, că dacă principala opţiune este de a lucra ca bodyguard, ca să spunem aşa, în pază şi protecţie este dărâmător pentru educaţia din România şi pentru România în ansamblu, pentru economie. Aş fi preferat ca alte poziţii să fie în faţă. Uite, spre exemplu, pentru pază şi protecţie sunt 10,6 aplicanţi, asta a fost în luna iunie, pentru internship şi muncă temporară 7,9, pentru şofer service auto curierat 7,7, în call center 7,1, bone şi menajere sunt 7 poziţii, 7 candidaţi pentru un loc, casieri ne ducem în jos 5,8. Dacă lumea se înghesuie la pază şi protecţie, care în general este o muncă pentru bărbaţi, îţi dai seama că nu este tocmai bine, că avem nevoie de între 300.000 şi 500.000 de oameni în construcţii. 

Bogdan Nicolae: Da, este o vedere transversală pe care o face OLX-ul în luna iunie. Avem creşteri pe toată linia comparativ cu 2020. Candidaţii pentru zona de servicii de pază şi protecţie s-au înmulţit cu 71% faţă de anul trecut. Sunt creşteri şi la partea de personal medical, 112% de exemplu. Deci într-adevăr oamenii se orientează către aceste zone pentru că sunt fixe, le putem spune aşa, au stabilitate, au o garanţie că sunt plătiţi. Contractele de genul acesta sunt de regulă contracte cu contracte captive. Există un serviciu de pază şi protecţie care nu are foarte multă inovaţie în el şi odată ce ai obţinut contractul te poţi ţine de el.

 

Cristian Hostiuc: Mă uitam puţin care sunt top 10 cele mai căutate meserii de către companii şi atenţie, pe primul loc sunt ingineri, meseriaşi, constructori. Deci, pe de o parte avem candidaţii care se duc şi caută servicii de pază şi protecţie adică vor să angajeze agenţi de pază, iar pe de altă parte companiile au nevoie de ingineri, meseriaşi, constructori, pe locul doi au nevoie de şoferi, servicii auto curierat, pe locul trei lucrători producţie, depozit, logistică, patru personal hotelier, restaurant, iar pe ultimul loc în agricultură. Este o o falie la nivelul societăţii.

Bogdan Nicolae: Aceste profesii sunt cele care au plecat din România şi s au dus primele către piaţa de muncă din afară.

 

Cristian Hostiuc: Asta mi se pare şi mie, că noi, spre exemplu, bărbaţii caută să lucreze ca bodyguard. În timp ce companiile au nevoie de ingineri, meseriaşi şi constructori.

Bogdan Nicolae: Cred că este un deficit de adaptare. Nu există o agilitate la oficiile forţelor de muncă. Din toată lista aceea de oameni care sunt înscrişi să se califice, să pregătească, electricieni, profesiile cu care noi am fost obişnuiţi şi pe care astăzi le cere şi Dacia le cer şi şantierele, le cer şi fabricile care ar vrea să crească, să se dezvolte în România, în industria chimică şi în industria grea.

 

Cristian Hostiuc: Corect, deci noi avem nevoie de meseriaşi, ingineri, constructori şi în schimb societatea vrea să ne ştie bodyguarzi.