BCE se gândeşte dacă merge mai departe cu euro digital. Ce aduce bun şi prin ce diferă el de criptomonede

Autor: Catalina Apostoiu 15.07.2021

Banca Centrală Europeană va decide dacă va face următorul pas către lansarea unei versiuni digitale a monedei unice europene, iar decizia va veni pe fondul unei dezvoltări explozive a cripto­monedelor şi altor monede digitale, scrie Deutsche Welle.

Consiliul guvernator al băncii urmează să decidă dacă va merge mai departe cu un proiect pilot în care vor fi analizate beneficiile şi riscurile introducerii unei variante digitale a euro.

O formă digitală a monedei utilizate de cele 19 ţări din zona euro ar putea oferi o alternativă la serviciile de plăţi externe şi la criptomonede ca Bitcoin. Interesul faţă de astfel de monede a explodat în ultimii ani. Însă bancherii centrali se tem că utilizarea la scară largă a unor monede străine sau nere­glementate ar putea destabiliza economia.

Proiectul pilot ar putea dura aproximativ doi ani.

Deşi un euro digital nu este sigur, caracteristicile sale probabile devin din ce în ce mai clare: este vorba despre un sistem de plăţi rapid, uşor de utilizat şi sigur şi, cel mai important pentru Lagarde, care a criticat dur crip­toactivele private, diferit de cel legat de Bitcoin.

Un euro digital ar urma să combine eficienţa unui instrument digital de plată cu siguranţa banilor de bancă centrală, se arată pe website-ul BCE. Acesta ar urma să ajute în gestionarea situaţiilor în care oamenii nu mai preferă cash-ul.

Criptoactivele sunt funda­men-tal diferite de banii de bancă cen­tra­lă, se mai arată pe website-ul băncii: preţurile acestora sunt adesea vola­tile, iar astfel de monede nu sunt susţinute de nicio instituţie publică.

Un euro digital ar constitui un simbol digital al progresului şi integrării în Europa, a declarat Fabio Panetta, membru al consiliului executiv al BCE cu ocazia prezentării raportului privind euro digital.

BCE arată că un euro digital ar fi „asemeni bancnotelor, dar digitale“. În realitate, scrie Bloomberg, o caracteristică cheie a bancnotelor şi monedelor, capacitatea de a realiza plăţi care sunt în acelaşi timp anonime şi offline, vor fi dificil de replicat.

La nivel mondial, China a lansat testări în mai multe oraşe, iar banca centrală americană şi cea Angliei analizează astfel de posibilităţi pentru economiile lor.

Băncile comerciale sunt îngrijorate cu privire la ce va înseamna lansarea unui euro digital pentru ele. Christine Lagarde, preşedinta BCE, declara recent că trebuie analizate toate aspectele tehnice, design-ul, cum se poate asigura că sectorul bancar participă la acest sistem, potrivit Deutsche Welle.

„Un euro digital poate afecta activitatea băncilor sau genera instabilitate în vremuri de criză, însă un euro digital bine proiectat se poate adresa tuturor acestor riscuri“, arată Ulrich Bindseil, director în cadrul BCE.