Piaţa medicală privată reporneşte motoarele: Marii jucători au planuri de extindere şi continuă să investească zeci de milioane de euro în dezvoltare

Autor: Georgiana Mihalache 20.07.2021

♦ Pandemia de COVID-19 a luat prin surprindere toate domeniile de activitate, iar sectorul medical a fost expus direct în prima linie de luptă cu virusul ♦ Cum arată după un an de criză medicală piaţa de sănătate privată? Ce a apărut nou?

După un an 2020 marcat de criza coronavirusului, marii operatori privaţi reîncep să anunţe noi investiţii, dezvoltări de clinici sau spitale, iar sectorul medical privat revine uşor-uşor la efervescenţa care l-a caracterizat în ultimii cinci ani.

Totuşi, accelerarea digitalizării, consultaţiile de acasă, dar şi o piaţă a muncii în schimbare, cu nevoi diverse, rămân principalele schimbări din sectorul de sănătate privat.

„Pandemia a arătat, în primul rând, că putem fi solidari. Indivizi, organizaţii, sisteme sanitare – public şi privat –, ne-am unit forţele pentru a fi mai puternici în faţa pandemiei. În urmă cu un an, clinicile private au avut un impact covârşitor în testare, iar Regina Maria a fost primul furnizor privat care a început testarea PCR în trei laboratoare, odată cu Matei Balş“, explică Fady Chreih, CEO al reţelei de sănătate Regina Maria, cel mai mare jucător din piaţa de sănătate privată după cifra de afaceri.

De altfel, în pandemie, autorităţile, depăşite de numărul mare de cazuri de infectare cu noul virus, au apelat la sistemul privat pentru a susţine o parte din presiunea crizei sanitare. Dincolo de laboratoarele de testare în care operatorii privaţi deja făcuseră investiţii, inclusiv spitale private au intrat în lupta cu noul virus, primind pacienţi infectaţi, cu forme medii, pentru a-i trata.

Este cazul spitalelor Monza din Bucureşti, Pelican (parte din grupul Medicover) din Oradea şi Polaris din Cluj, aceste unităţi fiind transformate în momentele critice în unităţi suport pentru pacienţii cu COVID.

 

Ce a schimbat 2020 în sistemul de sănătate privat?

În contextul vitezei cu care noul virus s-a răspândit, marii operatori privaţi au fost nevoiţi să se adapteze la fel de repede pentru a răspunde nevoilor unui pacient îngrijorat, reticent să mai ajungă în spitale.

La începutul pandemiei, medicul Wargha Enayati, fondatorul reţelei Regina Maria, atrăgea atenţia că, din practică, în cabinet ajung mult mai puţine cazuri, dar mult mai grave pentru că vin târziu.

Totuşi, în vocabularul pacienţilor a început să îşi facă loc un concept care exista deja, însă fără să poată fi aplicat – consultaţia online.

„Cea mai importantă schimbare după pandemie, pentru România, este reglementarea telemedicinei. Este o direcţie pe care vom continua să o dezvoltăm, pentru a oferi un univers 100% digital“, a mai spus Fady Chreih.

Iar adaptarea la noua realitate a fost miza în anul 2020, pentru a diminua influenţa negativă a crizei sanitare. În a doua parte a anului, odată cu măsurile de relaxare, fluxurile din spitale şi clinici au început să revină, astfel că jucătorii mari au mers pe plus după un an de criză sanitară. Piaţa de sănătate privată este estimată la 7 mld. lei afaceri anuale, iar dincolo de marii jucători de la vârful clasamentului, în domeniu funcţionează şi jucători de talie medie sau mică, afaceri private dezvoltate de medici în general.

Noi investiţii la orizont

După incertitudinea din 2020, un an în care puţini jucători au mai anunţat tranzacţii sau investiţii în comparaţie cu anii trecuţi, anul 2021 aduce noi investiţii la linia de start.

De exemplu, Wargha Enayati a deschis un nou centru medical – Enayati Medical City, care cuprinde un spital oncologic în parteneriat cu italienii de la Monza şi un centru pentru vârstnici.

Investiţia totală este de 60 mil. euro şi este greenfield, unul dintre puţinele spitale construite de la zero în ultimii ani.

Reţeaua Regina Maria şi-a păstrat la rândul ei bugetul de investiţii de 20 mil. euro anual şi urmăreşte în continuare creşterea organică. „Continuăm extinderea reţelei şi dezvoltăm infrastructura în spitalele noastre. Continuăm să creştem capacitatea de diagnosticare şi tratament pentru afecţiuni grave, cardiologie şi oncologie“, potrivit CEO-ului reţelei Regina Maria.

De asemenea, Medicover, al treilea operator medical privat de pe piaţa locală, investeşte 20 mil. euro într-un nou spital în Bucureşti, în zona Pipera, care va avea 150 de paturi, programat să primească pacienţi începând cu 2022. „Venim în întâmpinarea cererii abonaţilor noştri din zona Bucureştiului, venim cu un concept nou, în care practic punem sub aceeaşi umbrelă aproape toate specializările. Ne uităm în zonele unde nu avem spitale şi vom merge şi în direcţia potenţialilor clienţi din acele zone. Nu sunt motive de speriat fiindcă nevoia pacienţilor există, dorinţa Medicover de a investi în România există“, a spus şi Florinela Cîrstina, directorul general al Medicover România.

Gral Medical, al şaselea operator medical din piaţa de sănătate privată, are de asemenea pe lista de priorităţi extinderea: „Suntem în discuţii pentru preluarea mai multor centre. Vom fi deschişi la preluări de centre noi acolo unde estimăm o capacitate ridicată a centrului de a genera cash flow în următoarea perioadă“, a spus recent Robert Şerban, acţionarul Gral.

Astfel, după un an dificil pentru business şi pacienţi, piaţa medicală privată îşi reia efervescenţa, în contextul în care din partea statului investiţiile lipsesc sau nu reuşesc să treacă de studiile pe hârtie.

 

Cu paşi mici

În România funcţionează în total 155 de spitale private, din cele mai recente date de la Statistică. Investiţiile în noi spitale urmăresc de obicei unităţi cu până la 200 de paturi, în contextul în care cel mai mare spital privat după numărul de locuri, Sanador, are circa 400 de paturi într-un singur loc. Marii operatori privaţi nu au mers astfel pe dezvoltarea unor unităţi de dimensiuni mari, mai ales că dezvoltarea s-a făcut pe bazele unor foste clădiri de birouri sau blocuri de locuit.

Numărul de medici care lucrează în sistemul privat a rămas constant în ultimii ani, fără fluctuaţii majore, mai ales că unităţile private funcţionează şi pe baza unor contracte de colaborare cu medicii.

Fady Chreih, CEO al reţelei de sănătate Regina Maria: Pandemia a fost un test de adaptare, agilitate şi rezilienţă. Am învăţat că e posibil să regândim fluxuri medicale peste noapte, că putem muta consultaţiile din sedii fizice în online.

Florinela Cîrstina, director general al Medicover România: Ne uităm în zonele unde nu avem spitale şi vom merge şi în direcţia potenţialilor clienţi din acele zone.