Reglementarea contribuţiei personale şi a numărului de paturi în privat – două norme la extremă pentru unităţile private

Autor: Georgiana Mihalache 19.07.2021

Autorităţile au reglementat contribuţia personală în sistemul privat, adică suma cerută de spitale pentru intervenţii peste decontarea de la stat ♦ În acelaşi timp, statul a „îngheţat“ până în 2022 numărul de paturi din privat care pot fi în contract cu Casa de Asigurări ♦ Ce are de făcut pacientul?

Două ordonanţe de urgenţă - cea prin care s-a reglementat contribuţia personală a pacientului în sistemul privat şi  cea prin care a fost plafonat numărul de paturi pe care operatorii privaţi îl pot contracta cu Casa de Asigurări pentru decontare sunt cele mai importante acte normative din sistemul privat din 2021.

Aşteptată de operatorii privaţi din 2019, contribuţia personală a intrat în vigoare la 1 iulie, urmând ca după semnarea noului contract cadru să fie şi implementată, de la 1 august, din datele din piaţă. „Contribuţia personală nu este un concept nou; se discută despre aceasta de cel puţin 3 ani. Este o măsură pozitivă care oferă pacientului libertatea de a alege unde doreşte să se trateze şi unde ajung banii săi. Contribuţia personală înseamnă şi un acces mai larg la servicii medicale moderne, pentru că deschide accesul către noi tipuri de intervenţii chirurgicale care până acum nu au beneficiat de decontare, iar acum vor putea beneficia. Conferă, totodată, o mai bună claritate asupra costurilor de spitalizare continuă“, a spus Fady Chreih, CEO al reţelei Regina Maria, cel mai mare operator privat de sănătate după cifra de afaceri.

 

Ce se schimbă prin legea contribuţiei personale în privat?

Până acum, spitalele private care aveau contract de decontare a intervenţiilor cu Casa Naţională de Asigurări (CNAS) nu puteau lua bani în plus de la pacienţi peste nivelul de decontare.

Diferenţa dintre decontare şi costul intervenţiei a fost suportată tot de pacienţi, suma fiind trecută printr-un „artificiu“ la capitolul condiţii hoteliere sau investigaţii preoperatorii.

Ce schimbă legea coplăţii în privat este că de la 1 iulie unităţile medicale vor putea să ia banii suplimentari direct, fără „artificiul“ condiţiilor hoteliere. Se reglementează astfel o practică deja folosită, care forţa însă cadrul legislativ.

Ce are de câştigat pacientul? Cel care oricum mergea în privat şi plătea integral intervenţia, dacă va alege să folosească statutul de asigurat pe baza contribuţiei sociale, va avea o parte din costuri decontate. În cazul pacienţilor care mergeau şi în trecut pe bilet de trimitere şi plăteau alte servicii în plus până la costul final, nu se schimbă nimic. La cerere, pacientul va primi  un cost estimativ  al serviciilor de spitalizare. Oferta va fi valabilă un număr de zile, astfel încât  pacientul să poată solicita şi obţine şi alte oferte de la alte spitale, pentru a putea să opteze pentru pe cea care îl avantajează.

Ordonanţa de urgenţă adoptată săptămâna trecută de guvern prin care operatorii privaţi pot încasa legal bani suplimentari de la pacienţi pentru o intervenţie medicală se va reflecta în mod pozitiv asupra bilanţurilor financiare ale spitalelor private, consideră analiştii consultaţi de ZF.

 

Cealaltă faţă a monedei

O altă ordonanţă de urgenţă aprobată la câteva zile după cea a contribuţiei personale limitează numărul de paturi pe care operatorii privaţi le pot contracta pentru decontare.

„Numărul de paturi contractate în spitale private până la 31 decembrie 2022 nu poate creşte  mai mult de 10%  faţă de numărul de paturi deja contractate în privat până la data de 31 decembrie 2020“, transmite Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Din analizele instituţiei, în ultimii doi ani, media de paturi nou contractate în spitalele private a fost de 10%, aşa că a transferat acest calcul pentru următorii doi ani, până în 2022. În cifre, toţi operatorii privaţi mai pot adăuga doar 6.673 de paturi în contract cu Casa în următorii doi ani, care se împart la toţi jucătorii din piaţă.

Operatorii medicali nu sunt mulţumiţi de schimbare, mai ales că în urma contribuţiei personale este posibil ca paturile contractate în privat pentru decontare să crească, adăugându-se noi servicii. Acest lucru însă depinde dacă spitalele private aleg sau nu contribuţia personală ca procedură de plată pentru un serviciu. În plus, este o lovitură pentru operatorii de talie mică şi medie, care se bazează pe un procent mai mare de până la 30% din venituri care vin din decontarea de la CNAS.