Creştere anuală fără precedent a deceselor cauzate de un comportament adoptat în pandemie

Ziarul Financiar 16.07.2021

Anglia a înregistrat o creştere anuală fără precedent a deceselor cauzate de alcool, în timpul pandemiei COVID-19. În Regat, bolile hepatice ocupă locul doi în topul afecţiunilor care duc la moarte, iar una din 5 persoane consumă băutura fără măsură.

În Anglia a crescut semnificativ consumul de alcool la domiciliu, a arătat Serviciul Naţional de Sănătate din Marea Britanie, într-un nou raport făcut public.

Aproape 7.000 de persoane au murit din cauza bolilor specifice alcoolului în 2020, a declarat joi guvernul britanic, citând noi date publicate de instituţie.

Numărul anual al acestor decese a crescut cu peste 1.100 - sau 20% - în ultimul an, comparativ cu anul precedent, fiind una dintre cele mai mari creşteri anuale.

Boala alcoolică a ficatului, ciroza hepatica, a fost cea mai răspândită cauză dintre toate decesele legate de alcool în Anglia pe durata anului trecut, reprezentând peste 80%.

Cu toate acestea, decesele cauzate de tulburările psihice şi comportamentale iscate de consumul de alcool au crescut, de asemenea, cu mai mult de 10% în perioada respectivă.

„Boala hepatică este în prezent a doua cauză principală de deces prematur. Iar acest lucru se va agrava. Pandemia COVID-19 are ca rezultat o creştere pe termen lung a consumului de alcool”, susţine Rosanna O'Connor, director la PHE.

În Anglia, puburile au rămas închise timp de 31 de săptămâni, între martie 2020 şi martie 2021. Scăderea consumului de alcool a fost, însă, doar aparentă. De fapt, oamenii au început să bea şi mai mult în timpul pandemiei, doar că au înlocuit cârciuma cu propria sufragerie.

Magazinele şi supermarketurile au vândut peste 12,6 milioane de litri de alcool în plus, în anul financiar 2020-2021. Aceasta a însemnat o creştere cu peste 24% faţă de exerciţiul financiar anterior, potrivit comunicatul de presă al guvernului.

Cei care cumpărau de obicei cel mai mult alcool înainte de criza Covid-19 au fost şi cei care şi-au crescut drastic achiziţiile de alcool în timpul pandemiei, au arătat datele: cu 5,3 milioane mai mulţi litri de alcool cumpărat în 2020 decât în 2019.

Între martie 2020 şi martie 2021, numărul persoanelor care au recunoscut că au băut excesiv a crescut cu aproape 60%.

„Mai mult de un adult din 5 din Marea Britanie bea alcool într-un mod care i-ar putea dăuna ficatului”, a precizat Pamela Healy, CEO la British Liver Trust.

„Stresul, singurătatea şi lipsa accesului la serviciile de asistenţă pentru alcool au determinat multe persoane să consume şi mai mult alcool şi să îşi pună ficatul în pericol”, a adăugat Healy.

Statisticile PHE arată că aproximativ o treime din toate decesele legate de alcool au avut loc în rândul celor care îşi duc viaţa în medii defavorizate, mai exact 20% din populaţie.