16 iulie 2021 – Paharul cu… visuri: Trei sfaturi minus şi trei vinuri plus Recomandările lui Cătălin PĂDURARU – VINARIUM

Autor: Catalin Paduraru 16.07.2021

În cinstea Republicii Moldova!

Sunt circumspect la sfaturile ţărilor mai mari sau cu ”democraţii vechi” către ţările mai mici ”aflate - mai nou - pe calea democratizării”.

Asta pentru că, pe de o parte, mărimea unui stat nu înseamnă neapărat şi statut, iar vechimea în democraţie nu înseamnă ştergerea cu buretele a unor greşeli (puţin) mai vechi. De aceea – NU sfaturi!

Doar o observaţie pe care aş vrea s-o accentuez pentru politicienii moldoveni proaspăt aleşi. Dacă merge ceva bine în Moldova, acela este corpul vitivinicol. Cu alte cuvinte... un exemplu de promovat/ urmat/ multiplicat.

 

  1. Casa Vinicolă LUCA, Carpe Diem – Femme Incredible 2020

”Ce a vrut să spună autorul?” Vă aduceţi aminte întrebarea pedagogului de şcoală veche/nouă?!

În locul ”copiuţelor” folosite pe scară largă vă las să vă bucuraţi cu simţurile. Descoperiţi Sauvignon Blanc, Viorica şi Fetească Regală, în ansamblu. Femme Incredible e un titlu care stârneşte interesul, dar vinul – în sine – este incitant, trezeşte emoţii şi îşi păstrează secrete. 

2015 este anul în care apare Femme Fatale (Fetească Regală, Fetească Albă), iar 2020 – anul de recoltă pentru Femme Incredible (Fetească Regală, Viorica, Sauvignon Blanc).

Gustul confirmă. Şi Aurul VINARIUM. Credibil.

Pe www.vinexpert.ro îl găsiţi aici.

 

  1. FÁUTOR Winery, Vivienne Cuvée Rosé 2020

Vinificatorul (sau marketingul?) speră că îmbinarea celor cinci soiuri (Shiraz, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească Neagră) vor naşte o simfonie.

Eu sper să amplifice o şansonetă sau, de ce nu, cântecul unui grup de tineri în jurul unui foc pe plajă, sub cerul înstelat.

Chiar cred că e mai bine aşa.

Bine, adăugaţi şi o chitară. Cântaţi cu ei?

Pe www.vindor.ro îl găsiţi aici.

 

  1. Vinăria din Vale, Apogeu Limited – Fetească Neagră, Malbec, Rară Neagră 2018

Sper că nu e ”apogeul” celor de la Vinăria din Vale (aka Domeniile Davidescu). Pentru că, se vede şi din acest vin, potenţialul vinurilor lor este imens – un rezervor de arome şi un extract de talent oenologic. O mostră în sticla de faţă. Una din cele 7777.

Pe Emag găsiţi vinul aici.

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, urmăriţi emisiunea „Fraţi de Viţă” de pe TVR2!

Episoadele sezoanelor I şi II, de luni până sâmbătă, de la 17:00. Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” pe TVRPlus.

În curând, pe YouTube, cu subtitrare în limba engleză!