Membrii familiei Uzan, care au deţinut unul dintre cele mai mari imperii financiare din Turcia, dau în judecată grupurile Vodafone şi Motorola într-un caz în valoare de 68 de miliarde de dolari

Autor: Eduard Ivanovici 18.07.2021

Membrii familiei turce Uzan au dat în judecat mai multe companii, printre care se numără Vodafone, Motorola şi BlackRock, într-un caz de 68 de miliarde de dolari privind o serie de active şi potenţiale câştiguri obţinute „în mod fraudulos” de mai multe firme afiliate anterior cu familia, potrivit Financial Times.

Cazul a fost intentat în Paris de fraţii Cum Cengiz Uzan şi Murat Hakan Uzan şi se concentrează asupra unor acuzaţii de „uriaş abuz de putere” efectuat de către Fondul de Garantare a Depozitelor de Economii din Turcia (TMSF).

Scandalul a luat naştere în urmă cu aproximativ două decenii şi numără peste 50 de inculpaţi, incluzând aici TMSF-ul şi zeci de cetăţeni turci, despre care membrii familiei Uzan spun că au complotat sau au colaborat în confiscarea activelor şi companiilor de către statul turc

Cum Cengiz Uzan, care – conform avocatului său – a obţinut azil politic în Franţa, şi Murat Hakan Uzan susţin că au fost „capturate în mod fraudulos” activele a peste 130 de companii unde membrii familiei sunt acţionari sau beneficiari efectivi.

Ei au declarat că nu există nicio dovadă conform căreia acest firme şi proprietarii lor au avut vreo legătură cu orice fel de activităţi ilegale care ar fi fost comise de Imar Bank, instituţie închisă definitiv în iunie 2005. Compania a fost condusă de familia Uzan, care a fost acuzată de sustragerea unor fonduri în valoare de circa 6 miliarde de dolari. Deşi nu face subiectul actualului proces, familia Uzan neagă orice fraude asociate cu banca.

În 2004, TMSF a pus sub sechestru imperiul de media şi energie al familiei Uzan pentru a „recupera banii publici” pierduţi în urma prăbuşirii Imar. Ulterior, Fondul a vândut activele grupului unor firme precum BlackRock pentru a plăti o parte din creditele neperformante, în valoare de câteva miliarde de dolari.

Rolul deţinut în această privinţă de Motorola îşi are originile în 1998, când compania americană a oferit un împrumut de 2 miliarde de dolari către Telsim, un grup telecom deţinut de familia Uzan. Compania a fost preluată de Vodafone în 2006 pentru 4,5 miliarde de dolari, în contextul în care o instanţă de judecată din Statele Unite a decis că familia Uzan a comis „acte masive de fraudă” când a obţinut creditele de la Motorola.

Cei 68 de miliarde de dolari revendicaţi de membrii familiei Uzan iau în calcul valoarea activelor la timpul vânzărilor şi dividendele pe care le-ar fi primit între timp familia.

În momentul în care guvernul turc a capturat activele familiei Uzan, mulţi investitori au aplaud mişcarea, descrisă la acea vreme drept un angajament privind respectarea legii.