Acţiunile Băncii Transilvania le-au adus investitorilor un randament de 24% de la începutul anului. În aceeaşi perioadă, banca şi-a majorat capitalizarea cu 3,1 mld. lei, până la 16 mld. lei

Autor: Tibi Oprea 19.07.2021

De la începutul anului, acţiunile Băncii Transilvania (simbol bursier TLV), cea mai mare instituţie de credit de pe piaţa locală, au crescut cu 24%, de la 2,25 lei la 2,79 lei pe uni­tate, banca ajungând de la o capitalizare de 12,9 mld. lei la finele anului 2020 la o valoare de piaţă de 16 mld. lei, ceea ce implică o creştere cu 3,1 mld. lei, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la Bursa de Valori Bucureşti.

Spre comparaţie, indi­cele principal BET, din componenţa că­ruia face parte, înregistrează un avans de 22,7% în aceeaşi perioadă. În data de 4 mai, Banca Transilvania ajun­gea la o capitalizare record de 14,7 mld. lei (3 mld. euro), pentru ca pe 14 iulie 2021 banca să atingă o capitalizare record de 16,2 mld. lei, respectiv un maxim de 2,83 de lei pe acţiune.

Totodată, maximul înregistrat de acţiunile TLV pe 14 iulie a dus şi indicele principal BET la un nivel record şi peste pragul psihologic de 12.000 de puncte.

Dinamica a fost influenţată într-o anumită măsură şi de rezultatele la T1/2021, despre care analiştii au spus că sunt peste aşteptări.

În primul trimestru, Banca Transilvania a raportat un profit net de 656 mil. lei la nivel de grup, în creştere faţă de re­zul­tatul net de 303 mil. lei din aceeaşi pe­rioadă a anului tre­cut, aşadar un plus de 116%.

Pe de altă parte veniturile operaţionale ale grupului s-au majorat de la 934 mil. lei la 1,16 miliarde de lei, în timp ce activele la nivel de grup au ajuns la aproximativ 111 mld. lei.

Banca Transilvania se află în proces de achiziţie a Idea Bank de la polonezii de la Getin Holding, într-o tranzacţie de aproximativ 43 de milioane de euro şi care include şi operaţiunile de leasing şi brokeraj. Tranzacţia, de care a fost interesată şi Vista Bank, a fost anunţată la începutul lunii iunie la Bursa de Valori Bucureşti, după ce pe 2 iunie consiliul de administraţie a aprobat perfectarea.

ZF scria la începutul lunii mai că Banca Transilvania s-ar lupta cu Vista Bank pentru achiziţia Idea Bank România, conform unor surse de pe piaţa bancară.

Omer Tetik, directorul general al Băncii Transilvania, a fost unul dintre speakerii evenimentului ZF Bankers Summit, ediţia 2021, unde a declarat că având în vedere capitalizarea băncii, apetitul pentru achiziţii este unul ridicat. „Sunt foarte multe informaţii competitive, sunt bănci, dar nu doar bănci, poate fi în zona de IFN-uri, firme de leasing”, a spus Tetik.

La finele lunii martie 2021, cele şapte fonduri de pensii private Pilon II din România aveau o deţinere de 23% la Banca Transilvania.