Premierul Poloniei exultă: Polonezii se întorc acasă

Autor: Bogdan Cojocaru 19.07.2021

În ultimii doi ani, mai mulţi polonezi s-au întors acasă decât au plecat, a spus premierul Poloniei Mateusz Morawiecki, fără a da însă cifre exacte, scrie The First News.

„În ultimii doi ani, mult mai mulţi oameni s-au întors în Polonia din Marea Britanie, Irlanda şi Germania decât au plecat din ţară“, a afirmat politicianul. „Cred că este prima astfel de perioadă din 1956“, a precizat el. „Ne bucurăm de un flux net de oameni, de compatrioţi de-ai noştri, spre Polonia.“

Potrivit Biroului Central de Statistică, în 2019 în străinătate locuiau peste 2,4 milioane de polonezi. Şi Bulgaria a cunoscut în timpul pandemiei un fenomen fără precedent, în care numărul bulgarilor care au revenit acasă a fost mai mare decât cel al oamenilor care şi-au părăsit ţara.

Specialiştii au pus această tendinţă pe seama dificultăţilor create de pandemie şi de restricţii în ţările de origine şi de traiul mai ieftin din Bulgaria. Însă unii observatori cred că fenomenul s-a inversat deja deoarece companiile locale nu au reuşit să profite de oportunitate şi să-i convingă pe bulgari să rămână cu salarii mai generoase. Bulgaria este cea mai săracă ţară din UE. Polonia este însă o ţară mai bogată.

Morawiecki le cere polonezilor să se întoarcă acasă încă de când britanicii au votat să-şi scoată ţară din Uniunea Europeană. El estima în 2016 că polonezii vor înceta să mai emigreze în 5-7 ani, pe măsură ce salariile cresc în Polonia.

Morawiecki a explicat atunci că salariile poloneze erau la 70% din media UE. Însă firma de contabilitate Grant Thornton estimează că Polonia va avea nevoie de încă 18 ani pentru a ajunge cu salariile la nivelul mediei din UE. Dar că va ajunge cândva, nu încape îndoială.

În 2000, salariile poloneze erau de cinci ori mai mici decât media europeană, pentru ca în 2019 să fie de doar trei ori mai mici, potrivit calculelor Grant Thornton. La media europeană contribuie însă şi salariile astronomice din economii foarte mici şi superspecializate, cum ar fi cea a Luxemburgului.