Băncile nu reuşesc să dea excedentul de lichiditate în economie, aşa că îl parchează la BNR

Autor: Claudia Medrega 19.07.2021

Piaţa interbancară a rămas pe ex­ce­dent de lichiditate şi în luna iunie, de aproximativ 2,9 mld. lei, volumul fiind în scădere faţă de surplusul din lu­nile aprilie şi mai, potrivit datelor BNR.

BNR a rămas astfel la sfârşitul pri­mului semestru (S1) din 2021 de­bi­tor net în raport cu băncile co­mer­ciale, în condiţiile menţinerii pieţei in­terbancare pe excedent de lichiditate.

Băncile care au avut zile pe care le-au încheiat cu lei în exces au apelat în cea de-a şasea lună a acestui an atât la facilitatea de depozit pe o zi oferită de BNR, cât şi la licitaţiile de atragere de depozite.

Suma depusă de bănci la BNR prin facilitatea de depozit a ajuns în iunie la 1,92 mld. lei, în creştere faţă de luna mai, dobânda medie oferită de BNR băncilor la depozite fiind de 0,75% pe an.

De asemenea, în iunie băncile au depus bani la BNR şi prin licitaţiile de atragere de depozite, stocul mediu ajungând la circa 4,1 mld. lei, cel mai mare volum din ultimul an. Dobânda medie în acest caz a fost de 1,25% pe an. Practic, BNR a sterilizat excesul de lichiditate organizând licitaţii de atragere de depozite din piaţa inter­bancară prin depozite cu scadenţa la o săptămână.

Pe lângă băncile care au avut lichidităţi în exces în luna iunie 2021 au existat şi bănci care au apelat la lichiditate de la BNR prin operaţiuni repo bilaterale, iar stocul mediu zilnic a crescut la 3,08 mld. lei, maximul din ultimele 10 luni. Pe de altă parte, creditele de urgenţă de la BNR pe o zi, prin facilitatea Lombard, au avut un nivel scăzut în iunie, de doar 16,4 mil. lei, minimul ultimului an.