Tranzacţiile imobiliare comerciale au atins 300 mil. euro în S1/2021, susţinute de apetitul investitorilor austrieci. Mihnea Şerbănescu, Cushman & Wakefield Echinox: România continuă să ofere printre cele mai atractive randamente din regiune

Autor: Cristina Bellu 19.07.2021

Valoarea totală a tranzacţiilor cu active imobiliare comerciale din România, care cuprind birouri, proiecte de retail, industriale şi de logistică, hoteluri, s-a ridicat la 298 de milioane de euro în prima jumătate a anului 2021, în scădere cu 23% faţă de perioada similară a anului precedent, notează un raport al companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Cele mai importante trei tranzacţii din primul semestru au fost parafate de investitori din Austria care s-au extins pe piaţa birourilor din Bucureşti prin achiziţia imobilelor Campus 6.2 & 6.3 (S Immo), The Light One (Uniqa RE) şi Bucharest Financial Plaza (Immofinanz). Cele trei tranzacţii, cu o valoare cumulată de circa 189 de milioane de euro, reprezintă o cotă de 63% din volumul tranzacţionat în prima jumătate a anului.

“Nivelul de lichiditate al pieţei s-a menţinut la cote ridicate în cele mai dificile etape ale pandemiei de pe parcursul anului 2020 şi a rămas la un nivel sănătos şi în prima jumătate a anului 2021, în condiţiile în care România continuă să ofere printre cele mai atractive randamente din regiune”, spune  Mihnea Şerbănescu, General Manager, Cushman & Wakefield Echinox.

Următoarea clasă de active în preferinţele investitorilor o reprezintă spaţiile industriale şi logistice, sector în care CTP şi Globalworth şi-au extins portofoliile prin achiziţia unor clădiri din vestul ţării, în timp ce grupul suedez Oresa Ventures a achiziţionat proiectul Solo Parc, cel mai mare parc logistic din Iaşi. Per total, segmentul industrial şi logistic a atras 24% din capital.

În ceea ce priveşte sectorul hotelier, acesta a consemnat două tranzacţii în Bucureşti cu o valoare cumulată de circa 21 mil. euro (7%), cea mai importantă fiind vânzarea hotelului Ramada Majestic de pe Calea Victoriei care a atras un nou investitor pe piaţa locală, şi anume compania elveţiană Visionapartments. Sectorul de retail a fost cel mai puţin activ în prima jumătate a anului, fiind tranzacţionate doar spaţii comerciale individuale.

Per total, în primul semestru au fost tranzacţionate 24 de proprietăţi generatoare de venituri cu o valoare medie de 12 milioane de euro.

“Privind în perspectivă, ne aşteptăm ca nivelul randamentelor pentru proprietăţi standard să rămână stabile în perioada următoare, dar preconizăm o compresie pentru activele premium situate în zone de referinţă, proprietăţi care atrag o paletă mai extinsă de potenţiali cumpărători”, concluzionează  Mihnea Şerbănescu.