Preţul petrolului începe să scadă după ce ţările OPEC+ au convenit asupra majorării nivelului de producţie. Ce părere au analiştii băncilor Citigroup şi Goldman Sachs

Autor: Eduard Ivanovici 19.07.2021

Preţul petrolului a scăzut brusc luni, 19 iulie după ce OPEC a depăşit un set intern de obstacole şi a ajuns la un acord de majorare a producţiei, stârnind temerile cu privire la generarea unui surplus pe măsură ce cazurile de Covid-19 continuă să crească în tot mai multe ţări, transmite Reuters.

Preţul unui baril de petrol Brent Crude a înregistrat un declin de 2,01 dolari, sau 2,7%, la 71,58 dolari. În medie, preţul petrolului din Statele Unite a scăzut cu 2,06 dolari, sau 2,8%, la 69,5 dolari pe baril.

Liderii OPEC+ au decis duminică să mărească stocurile de petrol începând cu luna august pentru a scădea astfel media preţurilor, care au atins luna aceasta cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, într-o perioadă în care economia globală încearcă să treacă peste efectele provocate de pandemie.

„Piaţa este foarte încordată şi o creştere a stocurilor cu 400.000 de barili pe zi se va dovedi a fi o nimica toată. Cererea este în mod semnificativ mai mare în ciuda exploziei de infecţii din anumite părţi ale planetei, iar şansele spun că preţul petrolului va urca şi mai sus după terminarea verii”, spune Ed Morse, şeful diviziei de cercetare în domeniul resurselor naturale la Citigroup, potrivit Investing.com.

Anul trecut, OPEC+ a redus producţia cu 10 milioane de barili pe zi (bpd) din cauza prăbuşirii nivelului de cerere din timpul perioadelor de carantină, contractele futures cu expunere pe petrol din Statele Unite intrând la un moment dat în teritorii negative.

Banca de investiţii Goldman Sachs este de părere că ultimul acord îi susţine perspectiva pozitivă asupra petrolului, avertizând între timp că preţurile pe termen scurt ar putea fi influenţate de temerile privind varianta Delta a coronavirusului. De altfel, spune instituţia americană, majorarea producţiei este modestă şi va menţine deficitul din interiorul pieţei.

„Acordul dovedeşte că OPEC+ nu a rămas neafectat şi plănuieşte să gestioneze o reducere controlată şi atentă pentru a se evita orice risc reprezentat de supraofertă”, susţine Vandana Hari, fondatorul furnizorului de date Vanda Insights.