Vânzări agresive pe burse din cauza temerilor legate de creşterea numărului de cazuri COVID: investitorii migrează spre obligaţiuni. Wall Street, minus 2,2% într-una din cele mai slabe şedinţe din 2021. Europa, o mare de roşu iar Bursa de la Bucureşti minus 1,5%. Petrolul se prăbuşeşte

Autor: Liviu Popescu 19.07.2021

Cu 2,2% se depreciază indicele Dow Jones al Wall Street – cea mai mare bursă la nivel mondial, la circa 33.900 de puncte, într-o şedinţă roşie şi în care investitorii se orientează către activele de siguranţă pe fondul unui număr crescând de noi infecţii COVID-19. Practic bursele trec prin vânzări agresive în prima şedinţă din săptămână pe fondul “migraţiei” către alte instrumente financiare.

În Europa indicele FTSE este în scădere cu 2,3%, Paris minus 2,5%, Frankfurt minus 2,6%, Milano minus 3,3%, iar Bucureşti a închis cu minus 1,5%, acţiunile europene fiind sub presiune din cauza îngrijorărilor legate de COVID-19. Iar vânzările agresive s-au mutat după-amiază pe Wall Street.

“Media globală de şapte zile a cazurilor noi în fiecare zi este de peste o jumătate de milion pentru prima dată din luna mai”, se arată într-un raport al XTB care citeză date Reuters.

"Indicii din SUA au deschis sesiunea de astăzi cu mult mai jos, deoarece investitorii au continuat să fie îngrijoraţi de creşterea inflaţiei după datele macroeconomice de vineri. De asemenea, un număr tot mai mare de noi cazuri COVID-19 influenţează sentimentul pieţei, deoarece unele ţări din întreaga lume au decis să înăsprească restricţiile pentru a ţine sub control noile focare. Cu toate acestea, pe termen lung, acest lucru poate indica faptul că actuala politică ultra-acomodativă a FED va fi menţinută" scriu analiştii de la XTB România într-un raport.

Pe de altă parte preţurile petrolului scad cu aproape 7% la 67,5 dolari pe baril după ce membrii OPECĂ au convenit să crească producţia.

 ​