Slovacia vrea să construiască un terminal de GNL pe Dunăre, la Bratislava

Autor: Bogdan Cojocaru 20.07.2021

Slovacia intenţionează să construiască un terminal de gaze naturale lichefiate (GNL) în portul Bratislava, pe Dunăre, a anunţat Compania Porturilor Publice. Scopul este de a reduce traficul auto de tonaj mare către capitala ţării, scrie Euractiv.

Compania apreciază că gazele vor deveni noul combustibil pentru nave, înlocuind motorina, adusă cu cisternele pe şosele. Acest lucru va ajuta la dezvoltarea unui transport naval nepoluant. Ecologiştii se opun însă proiectului şi spun că argumentele companiei sunt înşelătoare deoarece terminalul va încuraja consumul de gaze timp de decenii.

Construirea terminalului la Bratislava este un proiect naţional pregătit de mai mulţi ani, a spus un reprezentant al companiei. „Studiul de fezabilitate arată că construirea terminalelor de GNL în porturi interioare şi utilizarea acestui tip de combustibil alternativ în transporturi reprezintă o cale de a atinge obiectivele de mediu ale UE“, susţine compania. Proiectul este în faza de studiu de fezabilitate şi este finanţat din fonduri europene.