O statistică de pe piaţa de real estate: Doar austriecii au cumpărat birouri în Bucureşti în 2021

Autor: Bogdan Alecu 20.07.2021

Valoarea totală a tranzacţiilor cu active imobiliare comerciale din România s-a ridicat la 298 de milioane de euro în prima jumătate a anului 2021, în scădere cu 23% faţă de perioada similară a anului precedent, piaţa fiind susţinută în primul rând de revenirea apetitului investitorilor austrieci pentru imobile de birouri, conform raportului Romania Investment Marketbeat, lansat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

S Immo a cumpărat birourile Campus 6.2&6.3, Immofinanz a cumpărat de la Erste sediul BCR de pe Calea Victoriei, iar Uniqa Real Estate a cumpărat clădirea The Light One de pe Iuliu Maniu.

„Nivelul de lichiditate al pieţei s-a menţinut la cote ridicate în cele mai dificile etape ale pandemiei de pe parcursul anului 2020 şi a rămas la un nivel sănătos şi în prima jumătate a anului 2021, în condiţiile în care România continuă să ofere printre cele mai atractive randa­mente din regiune. Privind în perspectivă, ne aştep­tăm ca nivelul randamentelor pentru proprietăţi standard să rămână stabile în perioada următoare, dar preconizăm o compresie pentru activele premium situate în zone de referinţă, proprietăţi care atrag o paletă mai extinsă de potenţiali cumpărători“, a spus Mihnea Şerbănescu, General Manager, Cushman & Wakefield Echinox.

Cele trei tranzacţii, cu o valoare cumulată de circa 189 de milioane de euro, reprezintă o cotă de 63% din volumul tranzacţionat în prima jumătate a anului. Cele mai mari şapte tranzacţii au o valoare de 258 mil. euro la care se adaugă o serie de tranzacţii cu clădiri mai mici.